Gemeente Breda

06-02-2002

Project kwaliteit gebouwen binnenstad succesvol

Vijf jaar na de start van het project Kwaliteit Gebouwen Binnenstad om de bouwtechnische kwaliteit van de panden in de Bredase binnenstad te verbeteren, blijkt dat het resultaat zichtbaar is. De tussentijdse evaluatie toont aan dat voor 110 panden subsidieaanvragen zijn afgegeven en dat nog eens 40 panden zonder subsidieregeling verbeterd zijn of worden.

Minstens zo belangrijk als de cijfers, is de waardering die uit de evaluatie spreekt. Betrokkenen zijn unaniem positief in hun oordeel over het project, ongeacht hun invalshoek. Uit gesprekken met verschillende deelnemers blijkt, dat de verbetering van de binnenstadspanden en het realiseren van wonen boven winkels heel wat inzet, doorzettingsvermogen en creativiteit vergen. Nu echter blijkt dat het stadsbeeld op een aantal punten aan uitstraling gewonnen heeft en het wonen in de binnenstad een impuls gekregen heeft, luidt het devies doorgaan.

Onderzoek
Het evaluatieonderzoek werd gehouden door SOAB, adviseurs voor woning en leefomgeving. Per peildatum 1 september 2001 werd een kwantitatieve analyse verricht. Deze leverde onder meer inzicht in de spreiding van het aantal panden over het gebied, omvang en type van verleende subsidies, behaalde resultaten en nog beschikbare middelen op. De feitelijke conclusie op basis hiervan duidt erop, dat de aanvankelijke doelstelling binnen de gestelde termijn wel erg ambitieus is. Echter, uit de gehouden interviews en onderzoek naar neveneffecten blijkt, een substantieel spin-off effect. Beide sporen leiden naar de conclusie dat het project beslist het gewenste rendement oplevert.

Kosten/baten
Uit het onderzoek blijkt dat het programmaonderdeel wonen boven winkels meer druk op het beschikbare budget heeft gegeven dan aanvankelijk was voorzien. Tegelijkertijd blijkt ook dat het project een extra impuls voor eigenaren is geweest om ook zonder subsidies voor flinke verbeteringen te zorgen. Door tussentijdse verschuivingen binnen de subsidiebudgetten en het benutten van extra begrotingsruimte, zoals voor de renovatie van de Torenpassage (raadsbesluit 30 augustus 2001) blijven de totale kosten goed beheersbaar. Een van de meetbare effecten van het project is de verbetering van het leefklimaat in de binnenstad. Dit is er aantoonbaar op vooruitgegaan. De vruchten daarvan worden op verschillende plaatsen geplukt. Zo zien eigenaren van onroerend goed hun huuropbrengsten stijgen en ontstaat er voor winkeliers beter perspectief. Reden om positief te oordelen over de kosten/baten verhouding.

Torenpassage
Op 19 februari 2002 vindt de officiële starthandeling plaats voor nieuwbouwproject t Sas op het voormalige terrein van de Torenpassage. Hier wordt een overzicht gepresenteerd van diverse projecten die in het kader van Kwaliteit Gebouwen Binnenstad zijn gerealiseerd.

Breda, 6 februari 2002