De Baarsjes licht horeca door
De Baarsjes begint, in navolging van het zogeheten Wallenproject, met het doorlichten van alle ruim honderd horecagelegenheden in het stadsdeel. De vergunningen worden gecheckt en alle gegevens over pand en exploitant worden nageplozen. Daarna zijn sectoren als vastgoed en de belwinkels aan de beurt.

De dertig cafés, restaurants, snackbars en coffeeshops in de Chassébuurt worden de komende weken als eerste onder de loep genomen. Die wijk, ingeklemd tussen Kostverlorenvaart en Admiralengracht, wordt als een probleembuurt ervaren. Het is er ongezellig, grijs en grauw. Veel winkels en bedrijven zijn er vertrokken. Het stadsdeel wil bereiken dat bewoners 'op veilige en goede horeca' kunnen vertrouwen.

De Baarsjes kan het de ondeugdelijke horeca knap lastig maken. Horeca-ondernemers hebben een serie vergunningen nodig voor exploitatie, gebruik, sterke drank en spelautomaten. Ook bouwvergunningen stellen verschillende eisen en bovendien heeft de horecasector te maken met de Algemene Plaatselijke Verordening en met het bestemmingsplan. Gaat een horecagelegenheid herhaaldelijk de fout in, dan worden de vergunningen geweigerd of ingetrokken. Coffeeshops en cafés kunnen - na observaties door de politie - worden dichtgetimmerd. Soms koopt het stadsdeel zo'n pand aan voor een nieuwe horeca-ondernemer, of om het een andere bestemming te geven.

De aanpak in De Baarsjes is geïnspireerd op het Wallenproject, dat een succes was vanwege het combineren van informatiebronnen en het niet toekennen van vergunningen. Blijkt het volgens de gegevens van kadaster, kamer van koophandel en sociale dienst mis te zijn met een café of coffeeshop, dan worden via het zogenoemde Van Traa-team ook fiscus, justitie en politie geraadpleegd.
© Stadsdeel De Baarsjes - 06/02/2002