Gemeente Capelle a/d IJssel

6 maart verkiezingen, maar wat gaat eraan vooraf?

Op woensdag 2002 zijn er gemeenteraadsverkiezin-gen. In één van de 31 stembureaus kunt u dan uw stem uitbrengen op de partij en de persoon van uw keuze. Maar voordat u de nieuwe Capelse gemeente-raad kiest, is er al een lange weg van voorbereidingen afgelegd.

Registratie van de politieke partijen
Om aan de gemeenteraadsverkie-zingen van 6 maart mee te mogen doen, moeten de politieke partijen zich eerst bij de gemeente laten registreren. Dit moest uiterlijk op 10 december 2001 zijn gebeurd. Overigens gold dit alleen voor die partijen die nog niet waren geregistreerd voor de Tweede Kamer, Provinciale Staten of bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 1998. In Capelle aan den IJssel heeft Leefbaar Capelle zich voor het eerst laten registreren. Tevens doen GroenLinks en ChristenUnie (voorheen GPV/RPF) mee aan de komende raadsverkiezingen.

Kandidaatstelling
Nadat de registratie van de partijen heeft plaatsgevonden, moeten de verschillende kandidatenlijsten bij de gemeente worden ingele-verd. Dit wordt de dag van de kandidaatstelling genoemd. Afgelopen dinsdag 22 januari was deze grote dag en hebben alle partijen hun kandidatenlijsten bij de gemeente ingeleverd. Op de lijsten staan de kandidaten van de verschillende politieke partijen die in aanmerking willen komen voor een plaats in de Capelse gemeente-raad. De partij bepaalt zelf de volgorde van de lijst. De nummer één op de verkie-zingslijst wordt de lijsttrekker van de partij ge-noemd.

Bepalen van de nummers van de partijen
Na de kandidaatstelling werd op 24 januari de volgorde (nummers) van de partijen bepaald en beslist over de geldigheid van de ingediende verklaringen voor het samengaan van een lijstencombinatie.
Het bepalen van de volgorde gebeurt op het centraal stembureau. In Capelle aan den IJssel is het centraal stembu-reau gevestigd in het gemeentehuis.
Om de volgorde (nummers) van de politieke partijen vast te stellen, onderzoeken de leden van het centraal stembureau welke partijen bij de vorige raadsverkiezingen de meeste stemmen hebben behaald. De partij met de meeste stemmen wordt nummer 1. De op één na grootste partij nummer 2 enzovoorts. Bij gelijk aantal stemmen vindt loting plaats. In Capelle aan den IJssel heeft een loting plaatsgevonden om de nummers 5 en 6, vanwege het gelijke aantal stemmen van deze politieke groeperingen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1998. Daarna heeft een loting om de nummers 7, 8 en 9 plaatsgevonden vanwege nieuwe politieke groeperingen.

De nummering is nu als volgt:
VVD nummer 1
PvdA nummer 2
CAPELS BELANG nummer 3
CDA nummer 4
D66 nummer 5
SGP nummer 6
GroenLinks nummer 7
ChristenUnie nummer 8
Leefbaar Capelle nummer 9

Lijstencombinaties
Het vormen van een lijstencombinatie heeft tot doel, zeker voor de kleine groeperingen, meer kans te maken op een restzetel. Voor de komende raadsverkiezingen zijn de volgende lijstencombinaties op donderdag 24 januari geldig verklaard:

- Lijst 2 PvdA -gecombineerd met- Lijst 7 GroenLinks
- Lijst 6 SGP -gecombineerd met- Lijst 8 ChristenUnie
Kiezersregister en oproepkaart
Op de dag van de kandidaatstelling wordt ook het kiezersregister vastge-steld. Het kiezersregister is de lijst van Capellenaren - ongeveer 50.000 - die bij de gemeenteraads-verkiezingen mogen gaan stemmen. Het register wordt samengesteld aan de hand van de persoonsregistratie bij de gemeente. Iedereen die op dinsdag 22 januari 2002 bij de gemeente stond ingeschreven, en op 6 maart 2002 18 jaar of ouder is, wordt opgenomen in het kiezersregister. Ook Capellenaren die onderdaan zijn van de lidstaten van de Europese Unie (EU) mogen op 6 maart gaan stemmen. Voor inwoners van Capelle die niet de Nederlandse nationaliteit bezitten en geen onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Unie geldt dat zij mogen stemmen als zij meer dan vijf jaar legaal in Nederland verblij-ven.

Zodra de lijst met stemgerechtigde Capellenaren klaar is, worden de oproep-kaarten voor de gemeenteraadsverkiezingen gemaakt. Op de oproepkaart staat uw naam, uw adres, het volgnummer en het stemlokaal waar u op 6 maart kunt gaan stemmen. De oproepkaarten worden, samen met de kandidatenlijsten, in de tweede week van februari verstuurd.

De Stemlokalen
Om u het stemmen straks zo makkelijk mogelijk te maken, zorgt de gemeente voor een optimale toe- en doorgankelijkheid van het stemlo-kaal. Ook de bewegwijze-ring krijgt de nodige aandacht. Daarnaast kiest de gemeente de stembu-reaus zo dat zij centraal in uw buurt liggen.