Gemeente Capelle a/d IJssel

Helder water in Capelle

Steeds meer Capellenaren zullen in de toekomst kunnen genieten van schoner en helder oppervlaktewater bij hen in de buurt. Dit komt doordat de gemeente Capelle aan den IJssel en het Hoogheemraadschap Schieland momenteel bezig zijn om zoveel mogelijk natuurvriendelijke oevers te creëren in de gemeente. Deze natuurvriendelijke oevers dragen namelijk bij aan helder water in de sloten.

Hoe schuiner, hoe beter
Het algemene beeld van een oever is een recht houten beschot waarmee het land plotseling overgaat in water. Een natuurvriendelijke oever daarentegen loopt schuin af. Hoe minder steil de oever afloopt richting het water, hoe meer kans flora en fauna krijgen zich te ontwikkelen. Niet alleen zorgt de opbloeiende natuur voor een mooier landschap, door de zuiverende werking van planten wordt de waterkwaliteit verbeterd.

Niet elke oever is geschikt
De voordelen voor zowel land als water zijn belangrijke redenen geweest voor de gemeente en het hoogheemraadschap om actief beleid te voeren voor natuurvriendelijke oevers. Het betekent echter niet dat elke oever in Capelle straks natuurvriendelijk is ingericht. Lang niet overal is de oever daar geschikt voor. Zo kost een glooiende afdaling naar het water veel ruimte en die is niet overal beschikbaar.

Schollevaartse tocht
Wie benieuwd is naar hoe zo'n natuurvriendelijke oever er in de praktijk uitziet, moet eens gaan kijken bij de Schollevaartse tocht in het Schollebos. Want hoewel sinds eind 2000 in bijna alle wijken al her en der natuurvriendelijke oevers zijn aangelegd, werd daar in 1996 als proef de eerste natuurvriendelijke oever in Capelle ingericht en heeft de natuurlijke begroeiing intussen al aardig kunnen floreren.

Nieuwe oevers natuurlijk!
Voor dit jaar staan weer een aantal watergangen op het programma. In de wijk Middelwatering komt aan de wegzijde van de Meeuwensingel een natuurvriendelijke oever. In Schollevaar worden aan de Floris Burgwal bakken met oever- en waterplanten geplaatst. Daarnaast worden enkele delen van de noordwestkant van de Schollevaartse tocht (Schollebos) onder handen genomen. De werkzaamheden aan deze drie oevers vinden tussen februari en mei van dit jaar plaats. De werkzaamheden kunnen tijdelijk leiden tot wat overlast. We hopen dat u daarvoor begrip kunt opbrengen. Heeft u nog vragen over de natuurvriendelijke oevers of de werkzaamheden, dan kunt u bellen met de heer K.P.H. Kleinenberg, telefoonnummer 010-2848699.