---

Ministerie van Defensie



---

Luchtreus brengt SFOR-materiaal naar Nederland

06-02-2002

Een Antonov An-124 transportvliegtuig bracht vandaag (6 februari) Bulgaars militair materieel naar de vliegbasis Eindhoven. De Bulgaarse militairen oefenen de komende tijd in Nederland als voorbereiding op uitzending naar Bosnië. Sinds 1997 maken Bulgaarse militairen deel uit van het Nederlandse contingent bij de SFOR-vredesmacht.

Van 1997 tot vorig jaar bestond de Bulgaarse bijdrage steeds uit personeel van de genie. Sinds vorig jaar, bij de zogenoemde SFOR-rotatie 11, gaat het om infanteristen. Ook de Bulgaarse militairen die zich nu gaan voorbereiden op uitzending als onderdeel van de SFOR-rotatie 12, zijn infanteristen. Het gaat om omstreeks veertig militairen die in het voorjaar naar Bosnië zullen vertrekken.

De Antonov An-124 Condor is het op één na grootste vliegtuig ter wereld, alleen de Antonov An-225 is groter. Het heeft een spanwijdte van ruim 73 meter. De staart van het toestel is 21 meter hoog, oftewel een hoogte die vergelijkbaar is met een gebouw van zes verdiepingen. Het maximum laadvermogen van de luchtreus bedraagt 150.000 kilo.