CDA

Rietkerk: noodmaatregelen drugsmokkel op Antillen en Aruba onvoldoende

"Het pakket van noodmaatregelen dat minister Korthals ter bestrijding van de criminaliteit op Schiphol heeft gepresenteerd, schiet op onderdelen tekort, met name waar het de Antillen en Aruba betreft."

Dat stelt CDA woordvoerder Theo Rietkerk, aan de vooravond van het debat over de noodwet. Zijn belangrijkste kritiek is het gemis aan voldoende maatregelen op de Antillen en Aruba. Rietkerk: "Als er niet snel extra maatregelen getroffen worden, dan blijft het dweilen met de kraan open op Schiphol."

Het CDA pleit voor preventieve en repressieve maatregelen op de Antillen en Aruba zoals:

* het innemen en zonodig laten vervallen van paspoorten,
* het opstellen van lijsten met persona non grata,
* het inzetten van elektrische snuffelhonden,

* het beschikbaar stellen van scans voor drugsonderzoek op lichamen, voor bagage en voor vracht,

* het effectiever uitwisselen van persoonsgegevens en het inzetten van air marshalls in de vliegtuigen. (een soort luchtvaartpolitie).
* Ook zijn er extra slikkerscellen en medische zorg nodig op de Antillen en Aruba, wil er sprake zijn van een adequate aanpak.

Rietkerk noemt het "onbegrijpelijk" dat het afgelopen jaar op de Benedenwinden en Aruba fors is bezuinigd op de douane, mede onder druk van de Nederlandse regering. "Een nieuwe impuls voor het aantrekken van douanepersoneel en bewakers is hard nodig voor de noodzakelijke 100%-controle.
Daarnaast vindt het CDA dat Nederland initiatieven op de Antillen die zijn gericht op het tegengaan van drugsverslaving, en op scholing en onderwijs, mee moet stimuleren.

Woordvoerder: Theo Rietkerk, tel.: 070-3182575.