Gemeente Appingedam

6-2-2002 Appingedam kan de eerste kleine gemeente worden met glasvezel-kabel


APPINGEDAM - Sinds vorig jaar leeft de idee bij de ge-meente Appingedam om te kijken naar de haalbaarheid van glas-vezelka-bel (breedband) in de Fivelstad, omdat KPN en Essent niet van plan zijn te investeren. Onderzoek door WebWays BV heeft aangtoond dat dat zeer goed mogelijk is. Ruwweg wordt de investering geschat op 8 à 9 miljoen euro.
Op een oproep van de gemeente stuurden 300 mensen een enquête in. Daaruit bleek dat bedrijven maar ook particulieren posi-tief waren over breedband. Het bedrijfsleven ging zelfs verder en 13 van hen financierden mede het onderzoek door WebWays, dat veel ervaring heeft opgedaan in grote gemeenten. Niet alleen bestaat de behoefte aan breedband bij de bedrij-ven, maar ook bij particulieren. In een soort Publiek Private Samenwerking (PPS-constructie) zou de gemeente en de deelnemende bedrijven moeten investeren. Daarbij valt enig risico niet te ontlopen. Men denkt te kunnen financieren uit de markt en 35 procent uit eigen vermogen. Door zelfwerkzaamheid kunnen veel zaken goedkoper worden. Middels een 'ringleiding' door Appingedam en zes wijktechni-sche ruimte, kunnen aansluitingen naar individuelen plaatsvin-den. Voor de particulier zou dat rond de 400 euro per jaar moeten kosten exlusief BTW, voor bedrijven 3000 euro. Boven-dien verwacht WebWays dat aangesloten woningen in waarde zullen stijgen met 1500 euro.
Breedband zal voor Appingedam ongetwijfeld veel mogelijkheden bieden. Er bestaat zelfs goede reden om aan te nemen dat met breed-band meer bedrijven zich in Appingedam zullen willen vestigen. Bovendien biedt breedband onnoemelijk veel meer mogelijkheden. Denk aan de gezondheidsector, studie, handel en dergelijke.