Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Beleidsverklaring Pat Cox

De nieuwe voorzitter van het Europees Parlement, Pat Cox, heeft tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg van 6 februari zijn beleidsverklaring afgelegd. Hieronder volgt een samenvatting van deze verklaring. Voor de letterlijk tekst, klik hier.

Cox constateert een grote zucht naar verandering in het Parlement. Hij vraagt zijn collega's deze kans aan te grijpen en het Parlement vóór de verkiezingen ingrijpend te hervormen tot een parlement dat bereid is risico's te nemen. Twintig jaar nadat voor het eerst rechtstreekse verkiezingen zijn gehouden, is het tijd voor een culturele omslag en de redynamisering van het parlementaire werk.

De uitbreiding is wellicht de grootste verandering. Natuurlijk moet er over de financiën worden gesproken, over het acquis communautaire en dergelijke. Maar het Parlement moet als onderdeel van de politieke klasse vooral een politiek debat over de uitbreiding voeren. Cox wil parlementsleden uit de kandidaatlanden door de fracties van het EP laten uitnodigen om mee te doen aan de twee grote uitbreidingsdebatten die dit jaar gehouden zullen worden. Daarmee kan op parlementaire wijze uitdrukking worden gegeven aan het nieuwe Europa. Verder zou Cox willen dat, zodra de kandidaatlanden de toetredingsverdragen hebben getekend, zij volledige waarnemersstatus in het Parlement krijgen. Daarmee kan het Parlement de avant-garde van het nieuwe Europa worden. Voorafgaand aan de Top van Sevilla wil Cox een bezoek brengen aan alle kandidaat-landen en graag zou hij namens het EP een formele uitnodiging willen overbrengen.

Op het gebied van het buitenlands beleid heeft het EP altijd een belangrijke rol gespeeld in de strijd tegen de armoede en voor de mensenrechten. Maar het Parlement moet ook actiever zijn en niet alleen op gebeurtenissen reageren.

In diverse EP-besluiten van de laatste tijd - Cox noemt Malmström over een akkoord met de Commissie over het wetgevingsprogramma, von Wogau over de financiële markten, zijn eigen besluit om niet naar het Hof te stappen over de rechtsbasis voor de Europese vennootschap - is het primaat van de politiek als rode draad te bespeuren. Het EP heeft het signaal gegeven aan de Commissie, aan de Raad en aan bredere kringen dat het EP een betrouwbare partner is waar het gaat om de Europese integratie. Maar voor de Top van Barcelona wil Cox samen met de Raad en de Commissie een forum opzetten om het primaat van de politiek te herstellen, ook al met het oog op het gemeenschappelijke werk voor de conventie.

Met de lancering van het idee van de Conventie heeft het Parlement al aangetoond dat het een nieuw Europa tot stand wil brengen met openheid en het vermogen de boodschap aan het bredere publiek over te dragen. En dat het democratisch Europa in plaats van een technocratisch Europa wil.

Over het statuut voor de leden heeft Cox weinig bemoedigends gelezen in de memoires van zijn voorgangster Fontaine, maar hij wil in ieder geval zijn best doen om samen met de rapporteur, het Bureau, de quaestoren en de fractievoorzitters te proberen een meerderheid voor verandering in het Parlement te smeden. Hij hoopt dat een statuut voor de leden vóór de volgende verkiezingen een feit kan zijn, mits natuurlijk ook de Raad meewerkt.

Het debat in het Parlement moet levendiger worden. Cox oppert dat minder stemmingen in de plenaire worden gehouden en meer werk in de commissies wordt gedaan zodat er ruimte komt voor het echte politieke debat. Verdere voorstellen zijn natuurlijk voorbehouden aan de constitutionele commissie, maar Cox vraagt zich af waarom men het er niet over eens kan worden dat collega's tijdens een debat op elkaar kunnen reageren, in plaats van verklaringen voor te lezen. Als een verslag in een commissie brede steun geniet, met uitzondering van een paar amendementen, waarom zou men het debat dan niet beperken tot die amendementen?

Van heel groot belang voor de burger is de versimpeling en consolidatie van het acquis communautaire, de Europese wetgeving. Naar verluidt kunnen de huidige 85.000 bladzijden met gemak teruggebracht worden 25.000.

Het Parlement heeft belangrijke bevoegdheden, maar weet dat niet altijd voor het voetlicht te brengen. Cox wil daarom een inventarisatie om tot een modern en gestroomlijnd voorlichtingsbeleid te komen. Er zijn in het verleden fouten gemaakt die het imago van het EP geen goed hebben gedaan, en die moeten onder ogen worden gezien. Het Parlement moet de instemming van een nieuwe generatie Europeanen verwerven.