Ingezonden persbericht

programma filmhuis cavia maart 2002

in het begin van maart nog ons eigen programma daarna Heldinnen-festival

Woensdag 6 maart

SET IT OFF

F. Gary Gray, USA 1996, 123 minuten, 35mm

Als opmaat voor de vrouwenmaand in maart deze actiethriller over vier zwarte vrouwen uit een ghetto die besluiten een bank te overvallen om een beter leven te bereiken. Hoewel de film door een man is geschreven en gemaakt weten de vier actrices het verhaal en de film op een heerlijke wijze naar hun hand te zetten. Four Black women, all of whom have suffered for lack of money and at the hands of the majority, undertake to rob banks. While initially successful, a policeman who was involved in shooting one of the women's brothers is on their trail. As the women add to the loot, their tastes and interests begin to change and their suspicions of each other increase on the way to a climactic robbery.

Donderdag 7 maart

BREAD AND ROSES

Ken Loach, GB 2000, 35mm, 110 minuten

rightBread and roses is de eerste film die Loach in de Verenigde Staten heeft opgenomen en handelt over al dan niet illegale latijns- amerikaanse schoonmakers. Hoofdpersoon Maya is net de Verenigde Staten binnengesmokkeld en heeft via haar zuster een baantje weten te bemachtigen bij schoonmaakbedrijf Angel. Het bedrijf is niet aangesloten bij een vakbond en de lonen zijn laag. Een jonge vakbondsleider probeert de schoonmakers van Angel te mobiliseren. Maya is ondanks haar kwetsbare illegale status meteen enthousiast. Ze staat vooraan bij de acties die de vakbondsleider bij Angel op touw probeert te zetten. Maya's zuster Rosa moet echter niets van de vakbond hebben: 'je krijgt er alleen maar ellende mee en uiteindelijk verliezen ze het toch van de machthebbers'.

rightHELDINNEN

rightFilmhuis Cavia en Lover organiseren voor het tweede achtereenvolgende jaar een speciaal filmprogramma rondom Internationale Vrouwendag, 8 maart. Vorig jaar zijn een aantal (bekende) vrouwen gevraagd een film uit te kiezen die in hun ogen een feministisch manifest zouden vormen. Dit jaar is gekozen voor het thema 'De heldin in de film'. Hedy d'Ancona, tweede kamerlid Farah Karami, filmmaakster 0100,0100,0100Simone van Dusseldorp, schrijfster Marja Pruis, festivaldirectrice Ally Derks en publiciste Edith Louw zullen hun keuzes persoonlijk toelichten tijdens hun avond.

rightDe opening van het festival zal op 8 maart plaatsvinden in het internationaal informatiecentrum en archief voor de vrouwenbeweging (IIAV) op het Obieplein 4. Alle andere voorstellingen zullen plaatsvinden in Filmhuis Cavia op de van Hallstraat 52-1. De aanvang van de films is 20u30 en de toegang is 4 euro per keer. Reserveren kan op het nummer 020-6811419 van Filmhuis Cavia of een e-mail te sturen naar { HYPERLINK "mailto:info@filmhuiscavia.nl" Times New Roman}0000,0000,FF00Arialinfo@filmhuiscavia.nl0100,0100,0100. Meer informatie is te vinden op { HYPERLINK "http://www.filmhuiscavia.nl" Times New Roman}0000,0000,FF00Arialwww.filmhuiscavia.nl0100,0100,0100 en WAAR NOG MEER

0100,0100,010008/3 Hedy D'ancona - Una Giornata particolare (Ettore Scola, Italie 1977, video, 105 min.)

9 mei 1938; heel Rome loopt uit voor de officiële ontmoeting tussen Hitler en de Italiaanse fascistenleider Mussolini. Sophia Loren speelt een Italiaanse huismoeder, wier man en kinderen eveneens voor deze happening het huis uitgaan. Zij blijft achter in de woonkazerne, evenals een homoseksuele radiopresentator (Mastroianni), die door het fascistische regime is ontslagen en die avond gedeporteerd zal worden. Gedurende deze dag vinden zij steun bij elkaar. Let op deze voorstelling is op het IIAV, Obiplein 4

13/3 Farah Karimi - Dayereh/The
Circle (Jafar Panahi, Iran, Italie 2000, 35mm, 90 min)0100,0100,0100

Met THE CIRCLE lanceert regisseur Panahi een directe aanval op het Iraanse patriarchale regime. De zaal wordt donker, de film start, en we horen het geschreeuw van een barende vrouw. Als de pasgeborene een meisje blijkt te zijn, treffen we de wanhopige oma aan. Ze vreest dat de schoonfamilie een schadevergoeding zal eisen omdat er geen zoon is gebaard. Deze openingsscène zet de toon voor wat er komen gaat: voor het vrouwelijk geslacht is geen plaats in Iran.

14/3 Simone van Dusseldorp - Exit & Drift

Exit (Simone van Dusseldorp, Nederland 2001, 35mm, 10 min, ov)

De korte film EXIT gaat over liefdesverdriet en de intense tegenstrijdige gevoelens die daar mee gepaard gaan.

Drift (Michiel van Jaarsveld, Nederland 2001, 35mm, 90 min)

Sammy (15) woont samen met haar broer Jakob (20). Hij verdient de kost en zorgt voor haar en Sammy gaat naar school. Een status quo die al jaren voldoet, tot Sammy méér wil en in de verwarring omtrent haar ontluikende sexuele gevoelens stappen gaat ondernemen, die hun beider leven drastisch zal veranderen.

20/3 Marja Pruis - La Notte (Michelangelo Antonioni, Italie 1960, video, 122 min)

Middelste deel van Antonioni's klassieke drieluik van de vervreemding (dat verder bestaat uit L'Avventura en L'Eclisse) volgt, met een minimum aan dialoog, 24 uur uit het uitgeholde huwelijksleven van de Milanese schrijver Marcello Mastroianni. Jeanne Moreau is een rijke vrouw die door de dood van een goede vriend het leven met andere ogen ziet. Samen zwerven ze door de stad na een vervelende receptie.

21/3 Edith Louw - video - afleveringen uit Xena the Princess Warrior, Startrek Voyager, Buffy the Vampire Slayer

Buffy Summers, scholiere, is een vampire slayer. Ze is de uitverkorene om haar omgeving te vrijwaren van vampieren, demonen en ander gebroed. Sinds haar verhuizing naar Sunnydale heeft ze haar handen vol, want Sunnydale ligt op de Hellmouth, alwaar al het kwaad der aarde zich verzamelt.

Star Trek Voyager is de eerste Star Trek serie (van de vier tot nu toe) waar een vrouw gezagvoerder is. De crew van het sterreschip U.S.S. Voyager gaat op zoek gaat naar gevluchte Maquis in de Badlands. Beide schepen worden naar het Delta Quadrant geslingerd, waarna de crews samengaan en hun zeventig jaar durende terugreis naar het Alpha Quadrant beginnen. Tijdens die reis krijgen ze te maken met vele rassen en verrassingen.

Xena is de warrior princess die nu strijd tegen het kwaad om haar fouten in het verleden goed te maken. Haar sidekick is Gabrielle, die Xena ook helpt met op het goede pad te blijven. De serie is gesitueerd volgens de Griekse mythologie, met de goden en al. De schaarsgeklede (gecompenseerd door sterk karakter) vrouwen en de soms waargenomen lesbische spanning, heeft in een cultstatus geresulteerd.

27/3 nog niet bekend

28/3 Ally Derks O Amor Natural (Heddy Honigmann, Nederland 1997, 35mm, 76 min)

Pas na de dood van Carlos Drummond de Andrade werden zijn erotische gedichten aangetroffen in zijn persoonlijke bezittingen en hebben familieleden er voor gezorgd dat zijn bundel O Amor natural de drukpersen haalde. Regisseuse Heddy Honigmann ging met de bundel terug naar Drummonds geboorteland en liet toevallige voorbijgangers op straat teksten van zijn hand lezen. De dichter omgeeft de seks echter niet met een roze laagje zoet glazuur, maar beschrijft het minnekozen onstuimig en passievol. De openhartigheid waarmee de geïnterviewden associëren op de teksten van Drummond, waarmee ze zonder enige schroom herinneringen ophalen aan hun eigen seksleven, is vurig en meeslepend.