Beers Bedrijfsauto

Scania Performance Analyser

- hi-tech instrument voor chauffeurstraining
---

06/02/2002
Scania heeft een instrument ontwikkeld waarmee voertuigprestaties in detail kunnen worden geanalyseerd: de Scania Performance Analyser. Dit systeem stuurt de gegevens van de CAN-bus van het voertuig naar een handheld computer, waarna deze vervolgens op een PC kunnen worden geanalyseerd. Hierdoor wordt het mogelijk om ritten te 'herhalen', in detail te analyseren en met elkaar te vergelijken. Het systeem is een ideaal hulpmiddel bij chauffeurstrainingen.

De stijgende brandstofprijzen en de stipte levering die de klanten tegenwoordig eisen hebben ervoor gezorgd dat chauffeurstraining heel belangrijk is geworden. Wanneer de chauffeur weet wat de motorkenmerken zijn, wanneer hij het beste kan schakelen en hoe hij de voertuigsnelheid optimaal kan benutten, zijn er brandstofbesparingen van wel 5% realiseerbaar.

Veel vervoerders hebben ontdekt dat het investeren in chauffeurstraining lonend is, omdat chauffeurs hierdoor worden getraind nog efficiënter te rijden.

De Scania Performance Analyser is één van de instrumenten waarmee de Scania-organisatie vervoersbedrijven helpt om hun rendement te vergroten. Het systeem wordt standaard gebruikt bij het Scania Master Driver Program, dat zijn waarde al bewezen heeft.

Zichtbaar maken van de rijstijl
Het belangrijkste kenmerk van de Scania Performance Analyser is dat het systeem zichtbaar maakt welke factoren veel invloed hebben op het rijden - factoren die de chauffeur normaal pas na enkele jaren praktijkervaring 'op de harde manier' leert. Vooral voor nieuwe, onervaren chauffeurs is het een uitstekende manier om te beginnen.

Het systeem is een gebruiksvriendelijk instrument waarmee de rijstijl wordt geanalyseerd. Het bestaat uit een handheld computer (Casio Cassiopeia), docking-apparatuur voor het voertuig en op kantoor, een interface naar de CAN-bus van het voertuig en software voor de handheld computer en de PC op kantoor. De software is in acht talen leverbaar. De gebruikte hardware is hetzelfde als die van Scania's Fleet Analysis Systeem. De apparatuur kan worden gebruikt op alle 4-serie auto's met een elektronisch motormanagementsysteem en is snel te installeren.

Gegevensregistratie
De gegevens uit de CAN-bus van het voertuig worden vijf keer per seconde geregistreerd en in het geheugen van de handheld computer opgeslagen. Het computergeheugen is groot genoeg voor een trainingssessie van maximaal vijf uur.

De software maakt de invoering van een gedetailleerde voertuigspecificatie in de PC mogelijk. Er kunnen desgewenst streefcijfers voor belangrijke parameters worden ingevoerd om de doelstellingen voor het wagenpark aan te geven.

Tot de geregistreerde gegevens behoren de tijd, afstand, rijsnelheid, toerental, koelvloeistoftemperatuur, brandstofverbruik, gebruikte versnelling, koppeling, gaspedaal, rem- en retarderactivering, hard remmen, enz.

'Herhalen' van de rit
Na de rit wordt de handheld computer aangesloten op een laptop of gewone PC, waarna de gegevens gedownload en geanalyseerd kunnen worden.

De trainingsrit kan 'frame voor frame' worden herhaald en op elk gewenst moment worden stopgezet om bepaalde parameters te bekijken. Dit is niet alleen zeer nuttig gebleken bij het analyseren van de voertuig- en chauffeursprestatie, maar ook voor het opsporen van de verschillen wanneer bepaalde parameters worden veranderd.

Het systeem is ideaal voor het analyseren van de rijstijl. Met de chauffeur kan worden besproken hoe hij het beste op moeilijke stukken van een traject kan rijden, enz. Na de trainingssessie zorgt dezelfde soort analyse voor feedback over de gerealiseerde verbeteringen.