Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Raadsbesluit verzelfstandiging brandweerpost Vierlingsbeek vernietigd

6 februari 2002

Op voordracht van minister De Vries en van staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Kroon het besluit van de gemeenteraad van Boxmeer vernietigd om de brandweerpost Vierlingsbeek tijdelijk te verzelfstandigen.

De beide bewindslieden vinden het niet verantwoord dat er in de gemeente Boxmeer feitelijk twee brandweerkorpsen ontstaan met ieder hun eigen commandant. In het belang van de veiligheid van de inwoners van de gemeente Boxmeer en de medewerkers van hulpverlenende diensten is het onverantwoord dat er twijfel zou kunnen ontstaan over wie de leiding heeft bij de brandweer in Boxmeer. Dit is eens te meer problematisch omdat de brandweer in geval van rampenbestrijding optreedt als operationeel leider. Bovendien is het nooit de bedoeling van de wetgever geweest dat in één gemeente meerdere brandweerkorpsen actief zijn.

Voorgeschiedenis

Naar aanleiding van een geschil tussen de brandweerlieden van de post Vierlingsbeek en de commandant van het korps Boxmeer heeft de gemeenteraad van Boxmeer op 9 augustus 2001 besloten de gemeentelijke brandweer tijdelijk te splitsen, waarbij de post in Vierlingsbeek een eigen brandweerkorps met een eigen commandant zou krijgen. De burgemeester heeft dit besluit destijds voor vernietiging voorgedragen bij de Kroon. Op voordracht van minister De Vries en staatssecretaris De Vries (BZK) heeft de Kroon het besluit van de gemeenteraad toen nog niet vernietigd, maar voor een half jaar geschorst. Dit om tussentijds te zoeken naar een oplossing van de problemen. Naar aanleiding van overleg tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Boxmeer op 9 oktober 2001 heeft de gemeenteraad toegezegd zijn besluit te zullen heroverwegen. Daartoe heeft de gemeenteraad een speciale commissie ingesteld. De commissie kon slechts tot de conclusie komen dat het personeel van de brandweerpost Vierlingsbeek geen basis zag voor samenwerking. Het gemeentebestuur heeft vervolgens de ontslagaanvragen van het personeel ingewilligd. In aanvulling daarop heeft het college van burgemeester en wethouders op 3 januari 2002 per brief meegedeeld dat de gemeenteraad niet van plan is het raadsbesluit in te trekken. Daarop hebben minister De Vries en staatssecretaris De Vries besloten het gemeentebesluit voor te dragen voor vernietiging.

---