Korps: Friesland, plaats: Friesland 6-02-2002
Politieberichten van 5/2 (13.00 uur) t/m 6/2 (07.00)

Rohel: zware mishandeling
Dinsdagochtend omstreeks 10.45 uur is in een caravan aan de Kwekerijweg in Rohel een 64-jarige man zwaar mishandeld. Het slachtoffer woonde in de caravan en werd door een man en een vrouw bezocht. Nadat enkele ramen uit de caravan waren geslagen ging de man naar binnen. Hier kreeg het slachtoffer enkele harde klappen tegen het hoofd, waarbij hij ernstig oogletsel opliep. Hij is met een ambulance overgebracht naar het Tjongerschans-ziekenhuis in Heerenveen. De oorzaak van de mishandeling ligt vermoedelijk in de relationele sfeer. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Deinum: inbraak woning
Tussen zaterdagmiddag en dinsdagochtend is ingebroken in een woning aan de Marssumerdyk. Er zijn in ieder geval twee horloges ontvreemd. Hoe de dader(s) is binnengekomen is onbekend. De 58-jarige hoofdbewoner zal nog aangifte doen.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Dinsdagmiddag omstreeks 13.30 uur vond een aanrijding plaats op de kruising van de Harlingerstraatweg met de Slauerhofweg. Een 48-jarige vrouw uit Dronrijp reed met haar personenauto over de Harlingerstraatweg en moest afremmen voor het verkeerslicht. Achter haar reed een man van 27 jaar uit Heerhugowaard met een bestelauto. Hij had niet in de gaten dat de vrouw voor hem stopte en reed achter die auto. De vrouw is met een ambulance met nekklachten overgebracht naar het MCL-Zuid ziekenhuis. Beide autos moesten afgesleept worden.

Harlingen: rijden onder invloed
Dinsdagmiddag omstreeks 15.50 uur werd op de Achlumerdijk een personenauto gecontroleerd, waarbij bleek dat de bestuurster onder invloed verkeerde. De bestuurster, een vrouw van 45 jaar uit Harlingen, blies aan het bureau 225 ug/l. Ze kreeg een rijverbod van een uur en een boete van 190 euro.

Dokkum: tasjesroof
Dinsdagmiddag omstreeks 16.00 uur werd een vrouw uit Dokkum op de Hoogstraat van haar tas beroofd. Vlak voor het Duivenstraatje werd haar tas van haar schouder gerukt door een man op een zwarte opafiets. De dader, ongeveer 1,80 tot 1,85 m lang, had donkerblond krullend haar en was gekleed in een donkerrood windjack met donkerblauwe schouderstukken. Hij verdween in het Duivenstraatje.De politie hoopt dat er getuigen zijn die kunnen helpen. Zij kunnen contact opnemen met de politie Friesland, telefoonnummer 0900 8844.

Heerenveen: vechtpartij met diefstal
Dinsdag omstreeks 18.10 uur vond op het station aan de Trambaan een vechtpartij plaats. Een man van 26 jaar uit Heerenveen zei dat hij was bedreigd. Ook was hij geslagen en van zijn jas beroofd. De dader zou een plaatsgenoot, een 30-jarige man, zijn. Deze verdachte kon kort daarop in zijn woning worden aangehouden. Hij bleek in het bezit te zijn van de jas en de GSM van de aangever. Aan het bureau bekende hij. De verdachte is inmiddels weer in vrijheid gesteld.

Noordwolde: rijden onder invloed
Dinsdagmiddag omstreeks 17.35 uur zag de politie een auto rijden op de Hardewijk. Het vermoeden bestond dat de bestuurder zwaar onder invloed van alcohol verkeerde. De auto kon niet direct gecontroleerd worden. Zeer kort daarna werd deze bestuurder, een 42-jarige man uit Oosterstreek, in zijn woning aangetroffen. Hij bleek inderdaad gedronken te hebben. Aan het bureau blies hij 885 ug/l. Naast een proces-verbaal kreeg hij een rijverbod opgelegd en werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Delfstrahuizen: graai uit geldkistje
Dinsdagmiddag rond 16.45 uur kreeg een bedrijf aan de Marwei bezoek van een echtpaar dat een klein artikel kocht. De man betaalde met een 20 eurobiljet. Voor het wisselgeld volgde de man de verkoper naar het kantoor waar de man zijn wisselgeld kreeg uit een geldkistje. Vervolgens vroeg de man of de verkoper geld wilde wisselen. Voordat de verkoper het goed en wel in de gaten had deed de man een graai in het geldkistje. De verkoper was aanvankelijk overdonderd, maar wist toch het geld terug te pakken. De man maakte zich hierna uit de voeten. Bij natellen bleek dat er toch 770 euro weg was. De verkoper, een 50-jarige man uit Delfstrahuizen, deed aangifte. De werkwijze van het echtpaar lijkt zeer sterk op een soortgelijk geval kort geleden in Joure. De politie waarschuwt dan ook om voorzichtig te zijn bij het zomaar wisselen.

Heerenveen: rijden zonder rijbewijs en verzet tegen aanhouding Dinsdagmiddag omstreeks 17.50 uur controleerde de politie de bestuurder van een personenauto op de Stadionweg. De bestuurder, een 34-jarige man uit Joure, weigerde zijn rij- en kentekenbewijs te laten zien. De man werd daarop aangehouden. Hij verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. Na een worsteling lukte het de man te boeien en over te brengen naar het bureau. Daar bleek bij fouillering dat hij het rijbewijs gewoon in zijn zak had. Het is een raadsel waarom hij op straat zijn medewerking weigerde. Met de nodige processen verbaal op zak is de man weer in vrijheid gesteld.

Harkema: illegale zender uit de lucht gehaald
Dinsdagavond omstreeks 21.45 uur is de illegale zender De Sneeuwruiter uit de lucht gehaald door de radiocontroledienst. In een woning aan de Reitsmastrjitte werden twee zenders in beslaggenomen. Tegen de eigenaar, een 58 jarige man, wordt proces-verbaal opgemaakt. Het was de eerste keer dat hij werd gepakt.

Kollumerzwaag: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 01.10 uur werd een 26-jarige man uit Kollumerzwaag gecontroleerd op de Foarwei. Deze autobestuurder bleek onder invloed van alcohol. Aan het bureau blies hij 500 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 5 uur.

Drachten: rijden onder invloed
Woensdag om 01.30 uur werd de 48-jarige bestuurder van een bromfiets gecontroleerd op de Torenstraat. De bestuurder, afkomstig uit Drachten, bleek onder invloed van alcohol. Aan het bureau blies hij 1085 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 14 uur en een procesverbaal voor het rijden onder invloed en voor het rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid.

Jubbega: diefstal auto
Dinsdag omstreeks 22.50 uur werd vanaf een terrein aan de Schoterlandseweg een bestelauto gestolen. De auto was eigendom van 57-jarige man uit Jubbega. De dochter zag bij thuiskomst de auto van haar vader met grote snelheid wegrijden. Ongeveer 5 minuten na de diefstal kwam een melding dat een auto op de Tweede Compagnonsweg onder Oudehorne in het water was gereden. Het bleek om de gestolen auto te gaan. Door een getuige was gezien dat de auto was bestuurd door een 22-jarige inwoner van Jubbega. De bestuurder werd niet bij de auto aangetroffen. Onderzoek in de omgeving leverde niets op. Omstreeks 03.00 uur werd de verdachte in zijn woning aangehouden. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat ook gedronken had, hij blies 360 ug/l. Tevens bleek hij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De man is ingesloten. De auto is door een bergingsbedrijf weg getakeld.

Heerenveen: overval coffeeshop
Dinsdagavond omstreeks 23.30 uur is de coffeeshop aan de Gedempte Molenwijk overvallen. De aangever, een 35-jarige man uit Heerenveen, verklaarde te zijn overvallen door 7 a 8 buitenlandse mannen, waarvan een aantal een bivakmuts droeg. Drie van de overvallers waren gewapend met een vuistvuurwapen. Ze hadden de aangever op de grond gegooid en getracht te boeien. De aangever kreeg een klap, waardoor hij een bloedende hoofdwond opliep. De aangever wist zich los te rukken en veel kabaal te maken. Hierna sloegen de overvallers op de vlucht en zijn via de Munnikstraat weggerend. Voor zover nu bekend wordt niets vermist. Door de politie is direct een onderzoek in de omgeving ingesteld. Daarbij is een auto aangetroffen die mogelijk met de overval te maken heeft. Deze auto is overgebracht naar het politiebureau.

Joure: voortgang onderzoek Aldi
De verdachte is de vermeende overval op de Aldi in Joure zit nog steeds vast. Hij heeft inmiddels bekend valse aangifte gedaan te hebben en het geld zelf te hebben weggenomen uit de kluis. Een belangrijk deel is inmiddels teruggevonden. Het motief voor de daad moet in de persoonlijke levensomstandigheden van de verdachte worden gezocht; de verdachte verklaarde financiele problemen te hebben.

Bureau Communicatie: 058 880 8272