---

Ministerie van Defensie



---

speedboot drugskoeriers

Hr.Ms. Abraham van der Hulst onderschept drugstransport

06-02-2002

Hr.Ms. Abraham van der Hulst, die momenteel voor de Amerikaanse 'Joint Inter Agency Task Force East' wordt ingezet voor counterdrugsoperaties, is in haar eerste vaarweek gelijk al succesvol. Gisteren (5 februari) wist het fregat ten zuiden van Sint Croix (U.S. Virgin Islands) een drugstransport te voorkomen en een tweetal drugskoeriers over te dragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Een Amerikaans P-3C Orion maritiem patrouillevliegtuig ontdekte ten zuiden van Sint Croix een verdachte speedboot. Hierop werd Hr.Ms. Abraham van der Hulst naar het verdachte contact gedirigeerd. Bij nadering begon de speedboot balen overboord te zetten, terwijl zij met hoge vaart koers zette richting het eiland Sint Croix. Vlak onder de kust van Sint Croix wist de Hr.Ms. Abaraham van der der Hulst in samenwerking met een lokale politieboot de speedboot tot stoppen te dwingen. Hierop werden de twee opvarenden gearresteerd en overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht.

Aan boord van de speedboot werden restanten gevonden van een lading cocaïne, die tijdens de achtervolging overboord is gezet. Eenheden van de Amerikaanse Kustwacht zullen in samenwerking met de Abraham van der Hulst proberen de overboord gezette lading te achterhalen. Hr.Ms. Abraham van der Hulst wordt in het kader van de internationale strijd tegen het terrorisme momenteel ingezet om de Amerikaanse autoriteiten te ondersteunen in de strijd tegen illegale drugstransporten in de Caraibische Zee. De Operationele aansturing vindt plaats vanuit het hoofdkwartier van de Commandant der Zeemacht in het Caraibisch Gebied te Curacao. (foto: Koninklijke Marine)
* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme