Endemol Entertainment

Aalsmeer/Hilversum, 6 februari 2002

PAUL ROMER WORDT ALGEMEEN DIRECTEUR ENDEMOL NEDERLAND

Paul Römer zal per 1 januari 2003 worden benoemd tot Algemeen Directeur van Endemol Nederland. Hij volgt in die functie Herman van der Zwan op, die op dezelfde datum terugtreedt. Van der Zwan blijft de komende jaren actief voor zowel de Nederlandse tak van Endemol als het internationale bedrijf. Paul Römer is nu nog Producent Entertainment bij Endemol Nederland. Het voornemen hem tot Algemeen Directeur te benoemen wordt dezer dagen om advies voorgelegd aan de Ondernemingsraad.

Herman van der Zwan (54) licht het voornemen Römer te benoemen als volgt toe: "Iedereen begrijpt dat ik na 35 jaar hard werken, waarvan acht bij John de Mol Produkties en Endemol Nederland, een wat andere invulling aan mijn leven wil geven. Het zal niemand verbazen, want ik heb indertijd met de Raad van Bestuur afgesproken voor enkele jaren beschikbaar te zijn als directievoorzitter van Endemol Nederland. Met de benoeming van Paul Römer in een zo vroeg stadium is de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd en hebben we ruim de tijd hem volledig voor te bereiden op zijn nieuwe functie. Paul is zonder meer de beste kandidaat, hij heeft een bijzonder brede en langdurige ervaring in het maken van televisie, zowel binnen als buiten ons bedrijf en ook internationaal. Ondanks dat heeft hij de perfecte leeftijd en bovendien is hij een aimabel mens. Ik ben blij voor hem en voor Endemol."

Endemol's bestuursvoorzitter John de Mol voegt daar aan toe: "De markt voor een bedrijf als het onze is de afgelopen tijd veranderd, ook in Nederland. Om daar zo goed mogelijk op in te spelen, is een andere bedrijfsvoering nodig dan wij gewend waren. Herman van der Zwan zal dat veranderingsproces dit jaar nog afronden. Wij vinden het belangrijk dat de nieuwe algemeen directeur iemand is die, als het ware, van de studiovloer komt; iemand die alle stadia van het productieproces heeft doorlopen en er alle facetten van kent. Zo iemand moet in staat zijn de ideale omstandigheden te scheppen waaronder het bedrijf de best mogelijk programma's kan maken."

Paul Römer (39) kwam in 1988 in dienst bij de TROS. In de functie van producer/redacteur werkte hij voor programma's als 'Jongbloed & Joosten' en 'Bananasplit'. In 1993 werd hij Hoofd Amusement van de TROS en in 1995 stapte hij over naar John de Mol Produkties. In verschillende functies stond hij onder meer aan de wieg van programma's als 'Domino D-Day' en 'Big Brother'. In 2000 was Paul Römer uitvoerend producent van de eerste Amerikaanse 'Big Brother'-serie. Hij woonde toen met vrouw en kinderen in Los Angeles. Sinds de vorming van Endemol Nederland is Römer in Aalsmeer werkzaam als Producent Entertainment.
Paul Römer is een van de vijf kinderen (een dochter en vier zonen) van een van Nederlands' beroemdste theater- en televisie-acteurs, Piet Römer, onder meer hoofdrolspeler in de succesvolle Endemol-serie 'Baantjer'.

Endemol Nederland was op 1 augustus 2001 het resultaat van de integratie van de twee Nederlandse Endemol-dochters John de Mol Produkties en Joop van den Ende Producties. Endemol Nederland heeft haar hoofdkantoor in Aalsmeer. De directie bestaat uit drie leden, waarvan Herman van der Zwan de voorzitter is en tevens televisiedirecteur. Naast hem is Directeur Management Services Paul de Man verantwoordelijk voor de gehele bedrijfsvoering en de ondersteuning. Het derde directielid, Arnoud van Onna, is Directeur Endemol Interactive Nederland.
Onder de directie opereren de volgende vijf producenten: Marijke Schaaphok en Paul Römer, beiden Producent Entertainment, Willem Zijlstra als Producent Drama/Comedy/Soap, Karin de Groot is Producent Infotainment en Sport en Reinoud van Dommelen is Producent Call TV. Endemol Nederland is veruit de grootste ontwikkelaar en producent van content voor televisie en interactieve platforms van het land.


---