Partij van de Arbeid

Den Haag, 6 januari 2002

VRAGEN VAN HET LID KORTRAM (PvdA) AAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN

1. Hebt u kennisgenomen van het bericht over een stijging van het verzuim op scholen? (1)

2. Wat vindt u ervan dat uit de meest recente cijfers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen blijkt dat het verzuim van leerlingen is gestegen met 4% ten opzichte van het jaar daarvoor? Klopt het bericht dat de overheid niet beschikt over gegevens die voldoende duidelijkheid geven over de oorzaak van de stijging van het aantal spijbelaars en zo ja, wat is uw mening hierover?

3. Wat vindt u ervan dat leerplichtambtenaar Veldhoen voorspelt dat de groep spijbelaars in het basisonderwijs zal toenemen omdat er steeds vaker jongere kinderen spijbelen en problemen van jongeren op steeds jeugdigere leeftijd beginnen, en welke mogelijkheden ziet u om de toename van spijbelen in het basisonderwijs te voorkomen?

4. Deelt u onze zorg over het bericht dat een aanzienlijk deel van de anti-spijbelprojecten in het land uiterst moeizaam verloopt en welke stappen overweegt u om dit te verbeteren? Klopt het dat het project Ouders Present (2) geen succes is geworden omdat het eenzijdig ontwikkeld was voor een autochtone doelgroep en er geen rekening werd gehouden met het taalprobleem van de ouders? Op welke wijze wordt er bij de aanpak van spijbelen wel voldoende rekening gehouden met de verschillende achtergronden van de leerlingen en ouders? Neemt u dit punt mee bij de evaluaties van de projecten?

(1) Nederlands Dagblad, 2 februari 2002

(2) Ouders Present is een opvoedcursus voor ouders van spijbelende kinderen. Ouders kunnen in plaats bam eem gevangenisstraf of een boete de taakstraf Ouders Present krijgen. De cursus bestaat uit 20 bijeenkomsten waar ouders ervaringen kunnen uitwisselen onder leiding van een gedragsdeskundige.