Gemeente Groningen

6
FEB
10.33

Persbericht

Nieuwe straatnamen vastgesteld: college kiest voor Professor Uilkensweg
05-02-2002

Het college van B en W heeft op advies van de commissie wijk- en straatnaamgeving enkele namen van nieuwe wegen vastgesteld. De ontsluitingsweg tussen de nieuwe wijk Reitdiep en het Zernikegebied gaat de Professor Uilkensweg heten. De naam van een nieuwe verbindingsweg nabij sporthal Hoogkerk wordt Bangeweer.

De Professor Uilkensweg loopt tussen de Friesestraatweg en de Zernikelaan. Daarmee verbindt de weg wonen met werken en wetenschap. B en W laten de symboliek van het dagelijks leven, economie en wetenschap doorklinken via een grote naam uit het verleden. Jacobus Albertus Uilkens (1772-1825) was predikant, landhuishoudkundige en schoolopziener. Hij genoot landelijke erkenning als innovator van landbouwtechnieken en werd in 1815 de eerste hoogleraar in de landhuishoudkunde te Groningen. Nabij sporthal Hoogkerk wordt tussen de Johan van Zwedenlaan en de Zuiderweg een nieuwe verbindingsweg aangelegd. Die komt in de polder Bangeweer te liggen. B en W vinden Bangeweer dan ook een toepasselijke naam voor deze weg.

Het college legt de straatnamen via de raadscommissie Economische Zaken, Martinihal en Verkeer (EMV) voor aan de gemeenteraad.