Gemeente Groningen

6
FEB
10.33

Persbericht

Eerste resultaten project Aardig Streng positief 05-02-2002

De eerste resultaten van het project 'Aardig Streng' zijn positief. Werden in augustus 2001 nog 1200 maandverklaringen naar cliënten van de dienst Sociale Zaken en Werk van de gemeente Groningen teruggestuurd vanwege onvolkomenheden, in november 2001 waren dat er nog maar 215. Het project 'Aardig Streng' loopt officieel vanaf 1 oktober 2001 en wordt in het voorjaar van 2002 geëvalueerd. De maanden juli, augustus en september vormden een overgangsperiode. Uit een tussenrapportage blijkt nu al dat het strenger handhaven van regels en afspraken met cliënten - doel van het project 'Aardig Streng'- goed werkt. Over het project is in eerste instantie nogal wat commotie ontstaan bij uitkeringsgerechtigden van de dienst SOZAWE. De indruk bestond dat ook in de overgangsfase al maatregelen en boeten opgelegd zouden worden. Deze overgangsfase was echter een oefenperiode ter voorbereiding op de strengere handhaving.

Zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid
Volgens de visie van het college van Burgemeester en Wethouders en de dienst Sociale Zaken en Werk dienen cliënten zoveel mogelijk zelfredzaam te zijn met een daarbij horende eigen verantwoordelijkheid. Dit betekent dat ze zich aan afspraken en regels moeten houden. De meeste cliënten houden zich ook aan de afspraken. Cliënten die dit niet doen zorgen echter voor veel extra werk. Tijd en energie die beter gericht kunnen worden op bijvoorbeeld de bevordering van uitstroom.

Van 1200 naar 215
Met een intensieve informatiecampagne over 'Aardig Streng' zijn cliënten voorbereid op de aanscherping van de regels. Het belang van het (op tijd) verschijnen op afspraken; op tijd inleveren van een volledig ingevulde maandverklaring; tijdig doorgeven van veranderingen in de persoonlijke situatie en meewerken aan afspraken in het kader van trajecten naar werk is veelvuldig gecommuniceerd. Ook de consequenties van het niet naleven van regels en afspraken zijn uitgelegd. Door het informeren vooraf hoopte SOZAWE het opleggen van waarschuwingen, maatregelen en boeten te voorkomen. In augustus bleken 1200 maandverklaringen niet juist ingevuld te zijn. De maandverklaringen werden teruggestuurd naar de cliënt met een brief waarin stond wat veranderd moest worden. In september was het aantal onjuist ingevulde maandverklaringen al gedaald naar 360. Deze daling zette gestaag door met 280 in oktober en 215 in november.

Wet Boeten en Maatregelen
Het project 'Aardig streng' is in het leven geroepen om de regels van de wet Boeten en Maatregelen scherper te controleren en te hanteren. Dit gebeurt volgens de drieslag communiceren, controleren en corrigeren. De wet verplicht de dienst Sociale Zaken en Werk om waarschuwingen, maatregelen en boeten op te leggen als klanten hun informatie- en inlichtingenplicht niet nakomen en zich niet houden aan afspraken. De aanscherping van de uitvoering van de wet Boeten en Maatregelen sluit aan bij de aanscherping die het ministerie van Sociale Zaken wenselijk acht.

In het voorjaar van 2002 vindt de definitieve evaluatie van 'Aardig streng' plaats. Wethouder T.P.J. Bruinsma bespreekt de tussenrapportage over 'Aardig streng' met de raadscommissie Sociaal Beleid, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn (SAW) in de vergadering van donderdag 14 februari a.s.