Senter

P E R S B E R I C H T

Den Haag, 6 februari 2002

Brongerichte aanpak ton- en volumekilometers

Nieuwe subsidieregeling Transportbesparing

De nieuwe subsidieregeling Transportbesparing is per 1 februari van start gegaan. De regeling van het ministerie van Verkeer en Waterstaat is een vervolg op de subsidieregeling Transportpreventie. De nieuwe regeling sluit beter aan bij de doelstellingen uit het Nationale Verkeers- en Vervoersplan (NVVP), zoals het besparen op transport zonder het belemmeren van de economische groei en verminderen van de afstand van te vervoeren goederen. Producenten, verladers en brancheorganisaties alleen of in samenwerkingsverband kunnen gebruik maken van de regeling.

Met de subsidieregeling Transportbesparing wil het ministerie van Verkeer en Waterstaat met een brongerichte aanpak ton- en volumekilometers besparen. De regeling subsidieert daarom innovaties van producten en processen die leiden tot besparing in goederenvervoer. Dit alles zonder dat economische groei wordt gehinderd. Het programma biedt geen ondersteuningsmogelijkheden voor logistieke verbeteringen. Overigens komen alleen projecten met een voor Nederland nieuwe innovatie en/of techniek in aanmerking voor subsidie.

Mogelijkheden
Het is mogelijk projecten op het gebied van haalbaarheid, demonstratie en kennisoverdracht in te dienen. Aanvragen voor een haalbaarheids- of demonstratieproject behandelt Senter volgens een tenderprocedure. In deze procedure rangschikt en beoordeelt een commissie van externe deskundigen alle aanvragen uit een bepaalde indieningsperiode. Aanvragen die het best passen binnen de doelstellingen van het programma Transportbesparing worden hierbij hoger gerangschikt. Projecten komen op basis van deze rangschikking in aanmerking voor subsidie, totdat het budget is uitgeput.

Voor kennisoverdrachtprojecten geldt een nieuwe werkwijze. Het is nu mogelijk doorlopend in te dienen volgens het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt'. Dit type project is gericht op het actief overdragen van kennis op het gebied van transportbesparing. Een samenwerkingsverband bestaande uit ten minste een onderneming en een intermediair uit de transportsector of een brancheorganisatie kunnen kennisoverdrachtprojecten indienen.

Wanneer aanvragen
De indieningsperiode voor haalbaarheids- en demonstratieprojecten staat open vanaf 1 februari tot en met 15 april. Kennisoverdrachtprojecten kunnen worden ingediend vanaf 1 februari tot en met 30 oktober 2002. In 2002 is maximaal EUR 907.560 subsidie beschikbaar voor haalbaarheids- en demonstratieprojecten en maximaal EUR 453.780 voor kennisoverdrachtprojecten.

Informatie
Meer informatie over Transportbesparing is te vinden op ww.senter.nl/transportbesparing. Ook telefonisch en via e-mail is de afdeling Transportbesparing bereikbaar: telefoon (070) 361 01 35 en e-mail transportbesparing@senter.nl.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Voor meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, telefoon (070) 361 02 77 of (070) 361 09 99 (voor internationale projecten).


* * * * *