Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG Directie Mensenrechten en Vredesopbouw Afdeling Mensenrechten Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag
Datum 5 februari 2002 Auteur Mw. Mr M.L. Kamstra
Kenmerk DMV/MR-033/02 Telefoon 070 348 5466

Blad /1 Fax 070 348 5049

Bijlage(n) 1 E-mail marjan.kamstra@minbuza.nl
Betreft Beantwoording vragen van het lid Van Bommel over Afghaanse krijgsgevangenen

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de het lid Van Bommel over Afghaanse krijgsgevangenen. Deze vragen werden ingezonden op 17 januari 2002 met kenmerk 2010204550.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over Afghaanse krijgsgevangenen.

Vraag 1

Is het waar dat de Amerikaanse regering de door hen gevangen genomen strijders van de Taliban en het al-Qaeda netwerk niet als krijgsgevangenen beschouwt, maar als 'illegale strijders' die 'technisch gesproken' niet onder de Conventie van Genève vallen?

Antwoord

De Amerikaanse Minister van Defensie heeft de gevangenen te Guantánamo Bay omschreven als 'unlawful combatants', een begrip dat niet ontleend is aan het internationaal recht. Op 28 januari j.l. heeft President Bush tijdens een persconferentie ten eerste gezegd dat de gevangenen niet beschouwd worden als krijgsgevangenen, ten tweede dat de gevangenen humaan zullen worden behandeld. Vervolgens heeft Bush aangegeven dat hij naar alle juridische argumenten zal luisteren en dan een besluit zal nemen.

Vraag 2

Deelt u de mening dat de bepalingen van de Conventie van Genève van toepassing zijn op deze gevangenen? Zo ja, bent u bereid druk uit te oefenen op de VS om deze gevangenen te behandelen volgens deze bepalingen? Indien neen, op grond waarvan?

Antwoord

Indien er sprake is van "armed conflict" in de zin van het humanitair oorlogsrecht, dienen gevangen genomen strijders die voldoen aan de criteria die worden gesteld in de Derde Geneefse Conventie als krijgsgevangenen te worden behandeld. De vraag of in casu sprake is van krijgsgevangenen kan alleen worden beantwoord op basis van feitelijke informatie omtrent de identiteit van de gevangenen en hun deelname aan de strijd. Overigens ben ik van mening dat deze gevangenen, ongeacht de uitkomst van de discussie over hun juridische status, onder alle omstandigheden recht hebben op een menswaardige behandeling.

Vraag 3

Wat voor legitimatie ligt ten grondslag aan de deportatie van genoemde strijders naar Guantánamo Bay en berechting van deze strijders door de VS?

Antwoord

Volgens de Amerikaanse autoriteiten zijn de gevangenen overgebracht naar Guantánamo Bay, omdat de faciliteiten in Kandahar ontoereikend waren om adequate bewaking te garanderen. Daarnaast vereiste de veiligheid van Amerikaans personeel het overbrengen van de gevangenen. Voor zover bekend zijn de gevangenen nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

Vraag 4

Is het waar dat de gevangenen tijdens de deportatie verdoofd waren? Zo ja, is dit niet in strijd met de 'UN Principles of Medical Ethics' die het toedienen van verdovende middelen slechts toestaat op basis van medische noodzaak? Wat is hierover uw oordeel?

Antwoord

Mij is bekend dat een zeer klein aantal gevangenen gedrogeerd is tijdens de vlucht, in verband met onhandelbaar gedrag en vliegangst. Dit is mijns inziens niet in strijd met de 'UN Principles of Medical Ethics', omdat een gevangene volgens deze beginselen in bedwang mag worden gehouden voor de bescherming van de gezondheid of veiligheid van de gevangene in kwestie, medegevangenen of bewakers.

Vraag 5

Deelt u de mening van Amnesty International dat de 'cellen' waarin de gevangenen verblijven, gemeten aan de vereisten die hiervoor in de VS gelden, niet acceptabel zijn? Zo ja, bent u bereid er bij de VS op aan te dringen de verblijfsomstandigheden van deze gevangenen drastisch te verbeteren?

Antwoord

De Amerikaanse Minister van Defensie Rumsfeld heeft herhaaldelijk verzekerd dat de gevangenen humaan worden behandeld. Britse
regeringsvertegenwoordigers, die de gevangenen hebben bezocht, bevestigden dit.

Op Guantánamo Bay zijn permanent vier vertegenwoordigers van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) aanwezig. Het ICRC acht de wijze waarop de VS het ICRC in staat stelt zijn werk uit te voeren in overeenstemming met het humanitair oorlogsrecht. Het ICRC spreekt zich per definitie niet uit over de kwaliteit van de detentie. Hierover voert het ICRC alleen gesprekken met de betreffende autoriteiten.

Volgens mijn informatie hebben de cellen waarin de gevangenen verblijven een oppervlakte van 2,40m bij 2,40m. Elke cel heeft een betonnen vloer en een bedekking van staal en hout. De cellen zijn van elkaar gescheiden door een stalen hek. Er wordt, volgens de VS, voldaan aan standaarden van de Derde Geneefse Conventie, waarin is bepaald dat de accommodatie vergelijkbaar moet zijn aan die van de strijdkrachten van de gevangenhoudende macht in hetzelfde gebied. De accommodatie is tijdelijk en er wordt gewerkt aan een permanente accommodatie voor de gevangenen. Ze ontvangen drie maaltijden per dag en er zijn adequate sanitaire en medische voorzieningen.

De behandeling van de gevangenen is op mijn instructie aan de orde gesteld in contacten met de Amerikaanse regering.

Vraag 6

Is het waar dat verscheidene gevangenen tuberculose hebben? Zo ja, hebben deze gevangenen toegang tot adequate medische hulpverlening?

Antwoord

De medische dossiers van de gevangenen worden vanwege privacy redenen niet vrijgegeven. De gevangenen hebben toegang tot adequate medische voorzieningen. De gevangenen zijn in Kandahar medisch onderzocht. Tijdens de vlucht is steeds medisch personeel aanwezig en op Guantánamo Bay zijn adequate medische voorzieningen, ook om gevangenen met tuberculose te behandelen.


Kenmerk

Blad /4
"One, they will not be treated as prisoners of war. They're illegal combatants. Secondly, they will be treated humanely. And then, I'll figure out - I'll listen to all the legalisms and announce my decision when I make it".

===