Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Vraag 1
Vraag 4
Antwoord
Vraag 5
Antwoord
Vraag 6
Aan de Voorzitter van de Directie Mensenrechten en Vredesopbouw

Tweede Kamer der Staten-Generaal Afdeling Mensenrechten

Binnenhof 4 Bezuidenhoutseweg 67

Den Haag Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum 5februari 2002 Behandeld Mw. mr M.L. Kamstra

Kenmerk DMV/MR-042/02 Telefoon (070) 348 5466

Blad 1/1 Fax (070) 348 5049


Bijlage(n) 1 E-mail

Betreft Beantwoording vragen van de leden

Koenders en Van Oven over de

behandeling van gevangenen in

Guantánamo Bay (Cuba)

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Koenders en Van Oven over de behandeling van gevangenen in Guantánamo Bay (Cuba). Deze vragen werden ingezonden op 24 januari 2002 met kenmerk 2010204860.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Koenders en Van Oven (PvdA) over de behandeling van gevangenen in Guantánamo Bay (Cuba).

Vraag 1

---
Bent u het met uw Britse collega eens dat gevangenen ongeacht hun status humaan en overeenkomstig het internationale recht moeten worden behandeld?

Antwoord

Ja. Zie tevens mijn antwoord op vraag 2 van het lid Van Bommel, kenmerk 2010204550.

Vraag 2

Hoe beoordeelt u in dat verband de uitspraken van de Amerikaanse regering over de status van de gevangenen in Guantánamo Bay en de consequenties die deze opstelling heeft voor de behandeling van de gevangenen?

Antwoord

De Amerikaanse Minister van Defensie Rumsfeld heeft de gevangenen omschreven als 'unlawful combatants', een begrip dat overigens niet ontleend is aan het internationale recht. Op 28 januari j.l. heeft President Bush tijdens een persconferentie laten weten dat betrokkenen niet als krijgsgevangenen worden beschouwd. Vervolgens heeft President Bush benadrukt dat de gevangenen humaan worden behandeld. Ook de Amerikaanse Minister van Defensie verzekerde op 22 januari j.l. tijdens een uitgebreide persconferentie dat de gevangenen humaan worden behandeld. Britse regeringsvertegenwoordigers, die de gevangenen hebben bezocht, bevestigden dit.

De vraag of in casu sprake is van krijgsgevangenen kan alleen worden beantwoord op basis van feitelijke informatie omtrent de identiteit van de gevangenen en hun deelname aan de strijd. Ik ben van mening dat deze gevangenen, ongeacht de uitkomsten van de discussie over hun juridische status, onder alle omstandigheden recht hebben op een menswaardige behandeling conform de regels van het internationaal recht.

Vraag 3

Bent u het er mee eens dat zowel bij toepassing van de Geneefse Conventies als bij het in acht nemen van de internationaal rechtelijke bepalingen omtrent de behandeling van gevangenen in het algemeen en het respecteren van de mensenrechten in het bijzonder, deze regels onvoorwaardelijk dienen te worden toegepast?

Antwoord

Iedere staat dient zijn internationale verplichtingen na te komen.

Vraag 4

---
Op welke manier wordt volgens de regering - naar internationale maatstaven
- vastgesteld of het om krijgsgevangenen gaat? Speelt een onafhankelijke rechter daarbij een rol of zijn hier andere afspraken over gemaakt in het kader van de Geneefse Conventies?

Antwoord

---
Volgens artikel 5 van de Derde Geneefse Conventie dient een bevoegd gerecht in geval van twijfel de status vast te stellen. Tot definitieve vaststelling van de status, dienen de gevangenen te worden behandeld als krijgsgevangenen.

Vraag 5

---
Krijgt het Rode Kruis, zoals eerder toegezegd door de VS, volgens u voldoende toegang tot de gevangenen en zijn de omstandigheden tijdens het transport ook onderwerp van onafhankelijke waarneming?

Antwoord

---
Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft volgens mijn informatie voldoende toegang tot de gevangenen. Op Guantánamo Bay zijn permanent vier vertegenwoordigers van het ICRC aanwezig. Het ICRC acht de wijze waarop de VS het ICRC in staat stelt zijn werk uit te voeren in overeenstemming met het humanitair oorlogsrecht. De vertegenwoordigers van het ICRC kunnen de gevangenen zonder toezicht bezoeken en worden in de gelegenheid gesteld om ICRC-berichten aan de familieleden van de gevangenen te versturen en van hen te ontvangen.

De omstandigheden waaronder de gevangenen naar Guantánamo Bay worden overgebracht, worden ter sprake gebracht tijdens de gesprekken met de gedetineerden.

Vraag 6

---
Is de regering bezorgd over de manier waarop de gevangenen door de Verenigde Staten worden behandeld, gezien de berichten en foto's die ons daarover bereiken en hebben bereikt? Zo ja, op welke wijze geeft de Nederlandse regering uitdrukking aan deze zorg en zo nee, is de regering er dan zeker van dat de Verenigde Staten geheel in overeenstemming met het internationaal recht handelen?

Antwoord

In de strijd tegen terrorisme is het van belang dat we onze normen en waarden hoog houden. De behandeling van de gevangenen is op mijn instructie aan de orde gesteld in contacten met de Amerikaanse regering. President Bush en de Minister van Defensie hebben verzekerd dat de gevangenen humaan worden behandeld. Britse regeringsvertegenwoordigers, die de gevangenen hebben bezocht, bevestigden dit.

===