Ingezonden persbericht

Na de succesvolle invoering van de 'Tripperpas' in 2001 heeft het Ministerie van Verkeer & Waterstaat een contract met EDS afgesloten om de volgende fase met hetzelfde succes voort te zetten. Het project 'Tripperpas' is een proefproject in de stad Groningen voorafgaand aan een eventuele nationale invoering van een chipkaartsysteem in het openbaar vervoer. De deelnemende openbaarvervoersmaatschappij Arriva voorziet de reiziger van een contactloze chipkaart die wordt gebruikt bij het busvervoer in de Groningse binnenstad. In de bussen van Arriva is apparatuur geplaatst die met gebruikmaking van het Global Positioning System (GPS) herkent waar de passagier in- en uitstapt. Aan de hand van deze informatie worden de kosten per rit exact bepaald en later van de bankrekening van de klant afgeschreven.

Voor het welslagen van het vervolgtraject na de recent afgesloten aanloopfase is van essentieel belang dat het niveau van de dienstverlening voor de gebruikers en de opdrachtgever is gewaarborgd. EDS heeft in dit project de verantwoordelijkheid voor onder andere verwerking van de afrekeningen, de servicedesk, het applicatiebeheer en het projectbeheer. De kennis en ervaring die Arriva gedurende dit project opdoet, zal in een later stadium worden meegenomen in de overwegingen voor een nationale oplossing.

Frits Overbeek, directeur Arriva: "Ik ben zeer tevreden dat door het contract dat tussen het Ministerie en EDS is afgesloten de kwaliteit van deze proef gewaarborgd blijft. De informatie die we ermee verzamelen helpt ons om een goede dienstregeling voor de klant neer te zetten en zo onze service te optimaliseren."

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de voortgang van het Tripperpas-project veilig gesteld door de samenwerking met EDS die veel (internationale) ervaring heeft met chipkaarttoepassingen in het openbaarvervoer.

Over EDS

EDS is sinds 1978 actief in de Nederlandse markt. Wereldwijd is EDS al 40 jaar een toonaangevend IT-dienstverlener. EDS speelt wereldwijd een belangrijke rol in de transport- en vervoerssector. Zo is de firma 's werelds grootste luchtvaartautomatiseerder en verzorgt voor de Nederlandse Spoorwegen het applicatiebeheer van de verkeersleiding en een aantal andere vitale ICT-taken.. Het bedrijf is actief op het gebied van management consultancy, electronic commerce, business process management, systeembeheer en -ontwikkeling en product lifecycle management. EDS stelt zich ten doel informatietechnologie voor haar klanten in te zetten ter verbetering van hun bedrijfsprocessen en concurrentiepostitie in de digitale economie. In 2000 realiseerde de onderneming een omzet van $19,2 miljard.

EDS en A.T. Kearney (management consultancy) zijn actief in 58 landen en partner voor 's werelds meest vooraanstaande bedrijven en overheden. In Nederland is EDS gevestigd in Capelle a/d IJssel, Leidschendam, Spijkenisse, Maarssen, Utrecht, Arnhem, Sittard en Leeuwarden. Tot haar Nederlandse klanten behoren bedrijven zoals AEGON, de Nederlandse Spoorwegen, DSM, Rijkswaterstaat, NUON en de RET.

Voor meer informatie kunt u EDS bezoeken op internet: www.eds.com of op www.eds.nl