Nationaal Dubo Centrum

woensdag 6 februari 2002

Taskforce Woningbouwproductie presenteert maatregelen

De door staatssecretaris Remkes (VROM) in augustus 2001 in het leven geroepen Taskforce Woningbouwproductie heeft een aantal maatregelen gepresenteerd om de daling in de productie van nieuwe woningen tegen te gaan. De belangrijkste oorzaken van de stagnerende bouw liggen in de complexiteit van het bouwproces en in het gebrek aan deskundig personeel, zowel bij gemeenten als bij marktpartijen.

De maatregelen, die door alle in de taskforce deelnemende partijen onderschreven worden, hebben betrekking op beleid en regelgeving, lokale procedures en procesgang, en de capaciteitstekorten bij gemeenten en marktpartijen. De taskforce bestaat uit alle bij de woningbouw betrokken partijen: AVBB, Neprom, NVB, BouwNed, NVTB, NVM, Aedes, VNG, IPO en het ministerie van VROM.

De taskforce pleit voor een sterkere positie voor het belang van de woningbouw in maatschappelijke afwegingen met belangen als het behoud van groene gebieden en de kwaliteit van flora en fauna. "Er is een onbalans ontstaan", aldus de taskforce.
Aandacht voor meer kwaliteit in het wonen en particulier opdrachtgeverschap - vastgelegd in onder andere de Nota Wonen - kan een belemmerende factor voor de bouwproductie zijn, zo gaf staatssecretaris Remkes eind vorig jaar op het Bouwprognose-congres toe. Hij blijft echter vasthouden aan deze uitgangspunten en is niet bereid op dit punt concessies te doen. "Ik beschouw dat als een gecalculeerd risico. De vraag van de toekomst is immers in de eerste plaats een kwaliteitsvraag: grotere en betere woningen, meer invloed van de bewoner, aantrekkelijke woonomgeving, en goede voorzieningen in veilige en aantrekkelijke buurten en steden."

Beleid en regelgeving
Om een eenduidige basis voor lokale regelgeving te bieden, onderzoekt het ministerie van VROM de mogelijkheden voor het formuleren van een "wettelijk kader gemeentelijke eisen". Dit kader geeft een opsomming van alle kwaliteitseisen die gemeenten kunnen stellen aan de woningbouw. Daarnaast wordt onder meer geëxperimenteerd met het instellen van herstructureringszones, gebieden waarvoor vrijstelling van regelgeving en extra gemeentelijke bevoegdheden mogelijk zijn.

Meer informatie en het eindrapport met conclusies en aanbevelingen vindt u hier.