Partij van de Arbeid

Den Haag, 6 februari 2002

VRAGEN VAN LEDEN TIMMERMANS EN ALBAYRAK (BEIDEN PvdA) AAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

1. Beschikt u over nieuwe gegevens rond de kwestie vliegbasis Geilenkirchen die het doorbreken van de impasse tot een urgente kwestie maken? (1)

2. Zo ja, kunt u deze gegevens aan de Kamer doen toekomen voordat er onomkeerbare beslissingen worden genomen, zodat deze gegevens op hun waarde kunnen worden beoordeeld?

3. Indien er geen nieuwe gegevens zijn, blijft het probleem dan een beperkte operationaliteit omdat de vliegtuigen minder brandstof mee kunnen nemen? Zo ja, dan is er toch sprake van een al vele jaren bestaande situatie, die toch niet als urgent kan worden omschreven?

4. Kunt u aangeven welke stappen u recent heeft ondernomen om, met name in overleg met de NAVO, te komen tot duurzame oplossingen voor de operationele problemen, waarbij rekening wordt gehouden met de gerechtvaardigde zorgen van de bevolking in de gemeenten Onderbanken en Brunssum?

5. Heeft de NAVO op enig moment, direct of indirect, formeel of informeel een verband gelegd tussen een oplossing op korte termijn en het wellicht verminderen van de NAVO-aanwezigheid bij AFNORTH in Brunssum, waarmee in feite een dreigement op tafel zou zijn gelegd? Zo ja, wat is hierop uw reactie geweest?

(1) Dagblad De Limburger, 29 januari 2002