Gemeente Den Haag

2002-02-05: Gemeente Den Haag pakt uitbuiten illegalen aan

De gemeente Den Haag gaat het uitbuiten van illegalen stevig aanpakken. Een speciaal hiervoor opgerichte projectgroep zal - in aanvulling op maatregelen op rijksniveau - hiertoe op korte termijn handhavingsstrategieën en preventieve maatregelen ontwikkelen. Tot de taken van de projectgroep behoren onder meer: het verrichten van diepgaand onderzoek naar het uitbuitingscircuit en het leggen van eventuele dwarsverbanden tussen verschillende vormen van uitbuiting (wonen, werken, overkomst, identiteitsverkrijging). Verder zal de projectgroep met verschillende partijen via een gebiedsgerichte aanpak de uitbuiters aanpakken.

Aangezien illegalen geen beroep kunnen doen op regelingen en collectieve voorzieningen zijn zij aangewezen op een alternatief circuit buiten het directe zicht van de overheid. Als gevolg daarvan verkeren illegalen in een uiterst kwetsbare positie. Op de terreinen van met name wonen en werken worden zij gemakkelijk het slachtoffer van winstbejag door malafide verhuurders en uitzendbureaus.

Medio vorig jaar kende Den Haag een grote toestroom van Bulgaren. Een onderzoek van de politie Haaglanden bevestigt in grote lijnen de bevindingen van de gemeente. De politie constateert geen substantiële criminaliteit door individuele Bulgaren, maar constateert wel dat er sprake is van een zorgelijke criminele infrastructuur specifiek gericht op de uitbuiting van illegalen.

Hoewel het vreemdelingenbeleid tot de primaire verantwoordelijkheid van het rijk behoort, neemt de gemeente Den Haag -gezien de ernst van de problematiek- in aanvulling op het rijksbeleid haar eigen verantwoordelijkheid om uitwassen voorkomen.

last update: 5 februari 2002 ;pag.: 11083; auteur: 10;cat.: 17 Uw