Gemeente Amsterdam


---
|

Jaarplan Gemeentevervoerbedrijf

Het college van B&W heeft ingestemd met de Strategische visie en de begroting 2002 van het Gemeentevervoerbedrijf (GVB). De Strategische visie is het jaarplan van het GVB. Het college vindt het jaarplan een goede basis om het GVB verder gezond te maken. Bij de beoordeling door het college is vooral gelet of het GVB hiermee een marktconform bedrijf wordt die de klant in Amsterdam waar voor zijn geld biedt.

Belangrijkste onderwerpen in het jaarplan zijn:
* Een kostenbesparing van ¤ 8,6 miljoen zoals eerder vastgelegd in het Definitief Besluit externe verzelfstandiging.
* De verwachte winst is vastgesteld op ¤ 2,8 miljoen. Dit is, mede door het uitstel van de verzelfstandiging, ¤ 4,2 miljoen minder dan in het Definitief Besluit is vastgelegd.
* Een verdere kostenbesparing is op dit moment niet realistisch. Daarom zal na de afsluiting van de jaarrekening 2001 door het college worden bepaald hoe de geraamde winst voor 2002 zal worden ingehaald.

Door het referendum over de verzelfstandiging blijft het GVB vooralsnog een gemeentelijke dienst. Desalniettemin vindt het college dat de directie zover als mogelijk de ruimte moet krijgen voor een slagvaardige bedrijfsvoering. Daarom wordt, na instemming door de gemeenteraad, een managementcontract met de directie afgesloten tijdens de referendumperiode. De directie wordt belast met de uitvoering van het jaarplan en zal het college elk kwartaal rapporteren over zaken als productiviteit en kostenreductie.

Herbert Raat

^


-

© gemeente Amsterdam - 6-02-2002