Gemeente Amsterdam


---
|

College gaat pro-campagne voeren voor verzelfstandiging GVB

Het college van B&W heeft besloten om actief campagne te gaan voeren voor de verzelfstandiging van het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) om het raadsbesluit goed toe te lichten en het referenduminitiatief inhoudelijk van een weerwoord te voorzien. De Amsterdamse bevolking wordt volgens het college op dit moment door de initiatiefnemers van het referendum eenzijdig over de verzelfstandiging voorgelicht.

De pro-campagne zal het raadsbesluit over het GVB zo goed mogelijk uitdragen. Dit gebeurt onder meer via de media, terwijl sobere commerciële communicatie hiertoe slechts in ondersteunende zin zal worden ingezet.Het college en de politieke partijen gaan hun standpunt in het kader van deze pro-campagne breed uitdragen onder de Amsterdammers. De begroting van het GVB voor 2002 is door het college vastgesteld. Nu al blijkt dat de winst voor 2002 lager zal uitkomen dan bij de besluitvorming over de verzelfstandiging is afgesproken. De kostenreductie die moet worden gerealiseerd zal in 2002 volgens de nieuw ingestelde Raad van Advies van het GVB (beoogde Raad van Commissarissen) worden gehaald, maar het GVB begint met een achterstand, opgelopen in 2001.

Dat betekent volgens de Raad van Advies dat de kloof tussen de 'actuele kosten en het niveau dat hoort bij marktconform presteren is vergroot'. De Raad van advies constateert ook dat het referenduminitiatief een negatief effect heeft op de kosten van het bedrijf. Als de verzelfstandiging toch niet door zou gaan, dan heeft dat grote financiële gevolgen voor de gemeente als opdrachtgever van het openbaar vervoer. Mede daarom gaat het college campagne voeren en duidelijk uitleggen waarom verzelfstandiging van het GVB noodzakelijk is, zodat ook in de toekomst Amsterdam verzekerd is van beter openbaar vervoer.

Met de campagne zal in totaal een bedrag van ¤ 450.000 gemoeid zijn. Portefeuillehouder B. Irik: "Ik realiseer me dat dit een hoop geld is, maar wijs er wel op dat wij op termijn op jaarbasis met deze verzelfstandiging ¤ 37 miljoen (prijspeil 2002) in 2006 zullen gaan besparen. Doormodderen met het GVB onder bureaucratische omstandigheden is werkelijk niet langer verantwoord."

Herbert Raat

^


-

© gemeente Amsterdam - 6-02-2002