CDA

Huisartsen niet onder Mededingingswet door CDA-VVD-motie

De huisartsen komen voorlopig niet onder de Mededingingswetgeving. Dit is het resultaat van de CDA-VVD motie die dinsdag 5 februari door de Tweede Kamer werd aangenomen. De PvdA stemde als een van de weinige partijen tegen, ondanks eerdere uitlatingen die op het tegendeel wezen.

Siem Buijs: "De administratieve rompslomp voor huisartsen wordt met deze motie aanmerkelijk teruggebracht. Nu bestaat de situatie dat huisartsen soms wel met 15 verschillende ziekenfondsen moeten onderhandelen over de tarieven voor en kosten van patienten. De tijd die daarin gaat zitten, kan niet aan patiëntenzorg worden besteed. Het leidt er zelfs toe dat huisartsen afhaken en hun praktijk beëindigen. Door de wijziging die de Kamer nu heeft aangebracht, vallen de huisartsen niet onder de mededingingswetgeving en de NMa. Dat is ook nodig omdat er nu een herstructurering van de honorering van de huisartsenzorg plaatsvindt, welke doorkruist zou worden als de Nma zich hier mee gaat bemoeien. Bovendien kan de mededingingswetgeving helemaal niet van toepassing zijn omdat er geen mededinging is; er is immers een huisartsentekort. Wij willen dat de arts bezig is met de zorg en niet met onderhandelingen met verzekeraars. Een arts is geen marktpartij maar een zorgverlener".

Door de aanname van deze motie kan de ziekenfondspatiënt niet meer gedwongen worden om een vaste, door de verzekeraar aangewezen, huisarts te nemen. Ook kan de patiënt niet langer door de huisarts worden verplicht een ander ziekenfonds te nemen. En de problematiek van de 'verre verzekerden' (mensen die verhuizen naar een ander deel van het land en hun regionale verzekeraar willen meenemen) is hiermee van de baan. De rust bij huisartsen en zorgverzekeraars moet weer terugkeren.

Woordvoerder: Siem Buijs of Hans van den Akker 070-3182587 Voor verdere informatie: Bieke Oskam 070-3182509