Gemeente Emmen


---

Persbericht: Gemeente Emmen voortrekkersrol, 6 februari 2002

Onderzoek kosten concernoverhead
Gemeente Emmen voortrekkersrol

De Commissie Rekenkamer van de gemeente Emmen heeft een onderzoek naar de kosten Concernoverhead laten uitvoeren. Het rapport is voor een groot deel uitgevoerd door KMPG Consulting. Het eindrapport en de aanbevelingen van de Commissie Rekenkamer worden aan de raad aangeboden, inclusief de inhoudelijke reacties van het college van b en w en de betrokken organisatie-onderdelen.

Op grond van de onderzoeksresultaten onderschrijft de Commissie Rekenkamer de conclusies en aanbevelingen van het rapport van KPMG. De Rekenkamer komt tot de volgende constateringen en aanbevelingen.

Zes benchmark gemeenten

Uit het rapport blijkt onder meer dat de concernoverheadkosten, gebaseerd op de begroting 2000 van de gemeente Emmen in verhouding tot de zes benchmark gemeenten, laag zijn te noemen en dat Emmen qua inwoneraantal de op één na laagste kosten heeft. De gemeente Emmen vervult voor wat betreft het toerekenen van concernoverhead een voortrekkersrol en de daarbij gehanteerde toerekeningmethodiek is helder en administratief betrekkelijk eenvoudig. De betrokken benchmark gemeenten zijn Emmen, Enschede, Zwolle, Zaanstad, Ede en Arnhem, allen 100.000+ gemeenten.

Besluitvormingsprocessen

Bij alle besluitvormingsprocessen aangaande het in eigen (beheer) blijven verrichten, uitbesteden of afstoten van taken moet sprake zijn van een eenduidige hantering van de methodiek van kostentoerekening (integrale kostprijsmethode). Bij besluitvorming door de gemeenteraad inzake genoemde processen dient deze informatie vroegtijdig en overzichtelijk deel uit te maken van aan de gemeenteraad verstrekte informatie.

Eenduidige wijze


- Het verdient aanbeveling de gehanteerde systematiek (=integrale kostprijsmethode) van toerekening van kosten concernoverhead voor het gehele concern aan de beheerstaken op eenduidige wijze toe te passen.

- Naast de concernoverhead dient ook de dienstoverhead overeenkomstig deze methodiek aan de beheerstaken te worden toegerekend.
Door periodieke herijking van de integrale kostprijsmethode kan een bijdrage worden geleverd aan stelselmatige kwaliteitsbewaking en verbetering.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2002 Gemeente Emmen