Gemeente Emmen


---

Persbericht: Keuze gedenkplaatjes tuinurnen, 6 februari 2002

Gemeente niet langer tussenpersoon
Keuze voor leveranciers gedenkplaatjes tuinurnen vrij

Het college van B&W van Emmen heeft besloten, vooruitlopend op de aanpassing van de verordening Begraafplaatsen, de keuze voor een leverancier van gedenkplaatjes voor tuinurnen vrij te laten. Vanaf heden kunnen nabestaanden de gedenkplaatjes bij een zelf gekozen leverancier bestellen. De nieuwe keuzevrijheid is het gevolg van veranderde opvattingen en wensen van zowel Emmense (individuele) burgers als van diverse steenhouwers. De nieuwe regeling geldt vanaf heden maar zal te zijner tijd ook worden opgenomen in de aan te passen Verordening Begraafplaatsen Emmen.

De gedenkplaat op een tuinurn (alleen op de dertien algemene gemeentelijke begraafplaatsen) moeten voldoen aan de voorschriften die zijn neergelegd in de Verordening Begraafplaatsen Emmen. Daarbij gaat het om afmetingen, kleurstelling en materiaal. Doel van de verordening is om in de inrichting van urnentuinen eenheid, eenvoud en rust te brengen.

Oude regeling

De oude regeling bestond hierin dat de gemeente nabestaanden wilde ontlasten van de keuzes over prijs en kwaliteit van (voorgeschreven) gedenkplaten alsmede de tijdige plaatsing ervan. Om de paar jaar sloot de gemeente daartoe een contract af met een steenhouwerij die, na een offerteronde met alle andere regionale levranciers, qua prijs en kwaliteit de beste aanbieding kon doen. Nabestaanden hoefden de gemeente dan alleen maar kenbaar te maken dat men een tuinurn wenste en welke tekst er op de gedenkplaat moest komen te staan. Vervolgens werd de gedenkplaat door de gemeente bij de leverancier besteld en vervolgens geplaatst. De kosten van de gedenkplaten waren in de tarieven verwerkt waardoor er ook eenheid ontstond in (lage) prijsstelling.

Nu meer keuzevrijheid

Echter door veranderde maatschappelijke opvattingen van zowel (individuele) burgers als diverse regionale steenhouwers, meende het college de keuze voor de leverancier maar daarmee ook de aanverwante afspraken over bestelling, levering, plaatsing, kwaliteitstoets en dergelijke, in handen te moeten leggen van de nabestaanden. De nabestaanden willen meer keuzevrijheid en daarin actief verantwoordelijk zijn. Dat respecteren we als college. De gemeente past dan ook een terughoudende rol, aldus wethouder H. Klaver.

Gemeente niet langer tussenpersoon

In de nieuwe situatie zal de gemeente dus niet meer als tussenpersoon fungeren tussen nabestaanden en de leverancier, ook niet als de voorkeur uitgaat naar de tot nu toe voordeligste leverancier. De kosten van plaatsing van (universeel) materiaal zullen daarom ook geen onderdeel meer uitmaken van de geldende tarieven. De bestaande tarieven zullen daarom worden aangepast. De gedenkplaten moeten echter wel blijven voldoen aan de voorschriften en kwaliteitseisen die zijn neergelegd in de Verodening Begraafplaatsen Emmen. Wel blijft de gemeente verantwoordelijk voor de ondergrondse voorzieningen als urnenkelder en betonnen afdekplaat. Afspraken die nabestaanden reeds met de gemeente hadden gemaakt bijvoorbeeld over een tweede inscriptie op bestaande gedenkplaten, blijven in stand.

Nieuwe verordening nog voor de zomer

De nieuwe Verordening Begraafplaatsen van de gemeente Emmen inclusief de nieuwe regeling voor gedenkplaten voor tuinurnen zal na verwachting nog voor de zomer door het college aan de gemeenteraad worden aangeboden. Over eventueel verruimde mogelijkheden ten aanzien het ontwerp van grafbedekking en versiering, zijn op dit moment nog geen mededelingen te doen.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2002 Gemeente Emmen