Vereniging Eigen Huis

Brief aan gemeenten over prijsafspraken WOZ-taxaties

Staatssecretaris Bos heeft dinsdag 5 februari aan 23 gemeenten een brief geschreven met het verzoek om de prijsafspraken met de WOZ-taxateurs ongedaan te maken. Het gaat hier om onwenselijke afspraken die gemeenten hebben gemaakt over de hertaxaties van woningen en andere panden in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Na onderzoek en aanschrijven door de Waarderingskamer zijn er nog 23 gemeenten die deze prijsafspraak hanteren.

Gemaakte prijsafspraken
De prijsafspraken houden in dat de vergoeding van de kosten van de hertaxaties door de gemeente aan de taxateur afhankelijk wordt gesteld van de uitkomst van de hertaxatie in relatie tot de oorspronkelijke taxatie. Als de uitkomst van de hertaxatie meer afwijkt dan een afgesproken percentage, wordt de kwaliteit van het door het taxatiebureau geleverde werk onvoldoende geacht, en wordt de rekening van het taxatiebureau niet of niet geheel betaald. Deze afspraken worden niet wenselijk geacht, omdat ze voeding geven aan althans de suggestie van een niet objectieve beoordeling door de taxateur.

Betreffende gemeenten
Het gaat hier om de volgende gemeenten: Almelo, Asten, Bergh, Dalfsen, De Wolden, Dronten, Elburg, Epe, Halderberge, Harderwijk, Heel, Hendrik-Ido-Ambacht, Leusden, Liemeer, Maarssen, Nederlek, Nijkerk, Ommen, Oostzaan, Putten, Skarsterlân, Woensdrecht en Zeewolde.

Ons advies
Het advies van de Vereniging Eigen Huis aan de bewoners van deze 23 gemeenten is om hun gemeenteraad of plaatselijke politieke partijen te benaderen en ervoor te zorgen dat over dit onderwerp vragen worden gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders.