Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 6 februari 2002

PvdA VRAAGT AANDACHT VOOR ONTSLUITING LEIDSCHE RIJN

De Partij van de Arbeid heeft vanmiddag tijdens een algemeen overleg met de minister van V&W aandacht gevraagd voor de problemen rond de overkapping van de A2 bij Leidsche Rijn en rond het nieuwe NS-station Utrecht-West in Leidsche Rijn.

De overkapping, noodzakelijk om voldoende woningen te kunnen bouwen en de nieuwe wijk met de stad te verbinden, valt o.a. door extra veiligheidseisen duurder uit dan gepland. De gemeente Utrecht en het ministerie van VROM hebben al extra geld toegezegd maar er blijft een financieel tekort. Overleg tussen de gemeente en het Rijk heeft nog geen oplossing opgeleverd.

De PvdA vindt dat de extra kosten niet mogen leiden tot vertraging. De suggestie dat het geld maar weggehaald moet worden bij de Utrechtse lightrail-projecten, is voor de PvdA onbespreekbaar.

De minister heeft in haar reactie beloofd samen met staatssecretaris Remkes te kijken wat er met de meerkosten van de overkapping moet gebeuren. Volgens haar zijn een aantal oplossingen denkbaar. De Utrechtse lightrail-projecten hoeven in ieder geval niet de kosten van de duurdere overkapping op te vangen.

De minister zei verder toe snel met de gemeente Utrecht te overleggen, want de werkzaamheden mogen niet stil vallen.

Ook is er grote onzekerheid over de ontsluiting van de nieuwe wijk door openbaar vervoer per trein. De NS wil niet beloven dat er vanaf eind dit jaar ook echt treinen zullen stoppen op het nieuwe station Utrecht-West. De NS vreest dat dit tot vertraging voor de intercity's zal leiden. De minister heeft echter te kennen gegeven dat het station direct, dus eind 2002, in gebruik wordt genomen.

De minister zal de Kamer over beide onderwerpen informeren zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn. Zonodig zal de PvdA dan op deze kwesties terugkomen.

Woordvoerders: Jeroen Dijsselbloem 06-10 09 47 82 en Staf Depla 06-22 97 00 22