Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2002/450
datum
06-02-2002

onderwerp
PCB's in Belgisch diervoeder

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Met deze brief informeer ik u inzake de PCB-kwestie die op dit moment in België speelt.

In de afgelopen weken zijn in België diervoeders voor pluimvee en varkens aangetroffen met daarin licht verhoogde gehalten aan PCB's. De gevonden gehalten lopen op tot 3.200 ppb. De norm voor PCB's in België is 200 ppb. De besmette diervoeders zijn afkomstig van het mengvoederbedrijf Hanekop in het Belgische Roeselare. De Belgische overheid heeft bevestigd dat geen van deze diervoeders naar Nederland zijn geëxporteerd. Ook vlees van de pluimveekoppels die deze voeders hebben gegeten en inmiddels zijn geslacht, is niet naar Nederland gekomen. Er wordt op dit moment door de Belgische overheid nog een vergelijkbare tracering uitgevoerd naar het varkensvlees. Naar aanleiding van resultaten van PCB-analyses van monsters van nog op de mesterijen aanwezige varkens (waarbij bleek dat de monsters allemaal ver onder de Belgische norm zijn), gaat de Belgische overheid er van uit dat de partij in de handel gebrachte varkens, géén risico vormt voor de volksgezondheid.

Op donderdag 31 januari verscheen een Belgisch persbericht waarin de naam werd genoemd van het Nederlandse bedrijf NOBA Vetveredeling B.V., die vetten zou hebben geleverd aan het betreffende mengvoederbedrijf Hanekop in België. Vanuit de Belgische overheid is echter aangegeven dat NOBA geen producten heeft geleverd aan het Belgische mengvoederbedrijf.

Naar aanleiding van de meldingen in de Belgische media over het Nederlandse bedrijf heb ik een fax ontvangen van mijn Belgische collega mevrouw Aelvoet met een aantal vragen dienaangaande. Mijn reactie op haar vragen vindt u in bijgevoegde brief.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

Bijlage:
Bijgevoegde brief (PDF-formaat, 32 Kb)

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel http://www.minlnv.nl/infomart...2002/par02043.htm .

---