Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2002- 05

Collegevergadering van dinsdag 5 ferbuari 2002

Business and Science Park krijgt impuls
Het Business and Science Park tussen het spoor en de Hengelosestraat moet meer gezicht krijgen. Nu ook de in 1994 uitgegeven kavels vrijwel uitverkocht zijn, wordt het tijd om de oudere bedrijfskavels te herontwikkelen. Het college van B en W heeft daarom besloten tot enkele planologische aanpassingen die een nieuwe impuls voor het B&S Park mogelijk maken.
Het huidige bestemmingsplan voor het bedrijvenpark stamt uit 1994. In dat bestemmingsplan wordt uitgegaan van een parkachtige aanblik. Een bedrijventerrein zonder hekken en met de auto's zoveel mogelijk uit het zicht. Het geheel moet een hoogwaardige uitstraling hebben, passen bij de naburige universiteit en bij de bedrijven die op het B&S Park zijn gevestigd.
De hoogwaardige, parkachtige aanblik behoort ook in de toekomst tot de ambities. Maar een aantal uitgangspunten uit het bestemmingsplan van 1994 is door de tijd achterhaald. Zo is de parkeernorm van twintig auto's per honderd werknemers op de bewuste locatie moeilijk te handhaven. Ook de maximale bebouwingshoogte van twintig meter werkt tegenwoordig als een belemmering bij de ontwikkeling van het gebied. Het is gewenst dat binnen het gebied enkele wat hogere accentpunten kunnen worden gebouwd,
Het gemeentebestuur wil meer parkeerplaatsen mogelijk maken en wil er daarnaast voor zorgen dat het maximaal aantal parkeerplaatsen bij een bedrijf makkelijker te controleren is. De nieuwe norm luidt dat er één parkeerplaats per 75 vierkante meter vloeroppervlak mag komen. Wie meer auto's kwijt wil, moet daarvoor parkeergelegenheid binnen of ondergronds realiseren.
Vooruitlopend op een nieuw bestemmingsplan voor het B&S Park, waarvan het ontwerp in het tweede kwartaal van dit jaar wordt verwacht, kunnen enkele projecten alvast met vrijstelling van het college worden opgepakt. Het gaat daarbij onder meer om drie gebouwen voor zorggerelateerde bedrijven achter de Broeierd. Zulke bedrijven passen beter op het B&S Park, maar ook bij de ambitie van de UT op medisch gebied. Daarnaast zijn er plannen voor de aanleg van een business and science valley langs het spoor, tegenover het stadion. Door een andere indeling en een intensievere bebouwing kan dit terrein ruimte gaan bieden aan vijftien gebouwen rond een valleiachtige openbare ruimte. In een van deze gebouwen, dat met zestien verdiepingen flink boven de rest uitsteekt en een baken in het landschap kan worden, komt het `dienstenknooppunt Drienerlo'. Dat wordt een fysieke bundeling van diensten die de combinatie van zorg en werk vergemakkelijken.
---