Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2002- 05

Axishert maakt website voor mediakunst

De opmars van de nieuwe media heeft ook in de wereld van de kunsten geleid tot allerlei vormen van innovatie in de mediakunst. De stichting Axishert gaat een website ontwikkelen voor mediakunst in Twente en Enschede. Op de website zullen verschillende onderdelen worden geplaatst, zoals homepages voor mediakunstenaars en pagina's voor mediakunstwerken, video-art en webkunst.
In het kunstbeleid van de gemeente is mediakunst een van de speerpunten. In de stad maakt mediakunst de laatste jaren een sterke groei door. In het kielzog van de komst van kennisintensieve bedrijven naar Enschede vestigen zich ook steeds meer mediakunstenaars in de stad. Deze kunstenaars hebben behoefte aan onderlinge informatie-uitwisseling en een presentatiepodium waarmee een breed publiek kan worden bereikt. De nieuwe website voor mediakunst is dan ook een stevige duw in de rug voor de vele initiatieven op het gebied van kunst en technologie in de stad.
Axishert is een stichting die zonder winstoogmerk de mediakunst wil bevorderen. Zij wil dit onder meer bereiken door een plek te creëren waar kunstenaars, publiek en beleidsmakers elkaar ontmoeten. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar mediakunst, video, internet en ander nieuwe media. De stichting Axishert is voortgekomen uit Axismedia-ontwerpers bv.
De totale kosten van het project bedragen 49.972. de kosten worden deels gedekt door een bijdrage van Axismedia-ontwerpers. De gemeente stelt voor de periode 2002 tot en met 2004 een subsidie van 29.301 beschikbaar. De subsidie zal in jaarlijkse termijnen worden toegekend.