Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Mensenrechten en Vredesopbouw Afdeling Vredesopbouw en Goed Bestuur Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 6 februari 2002 Auteur Jan Hijkoop

Kenmerk DMV/VG-1045/01 Telefoon 070 3486697

Blad /2 Fax 070 3484486

Bijlage(n) E-mail jan.hijkoop@minbuza.nl

Betreft Prioriteitsgebieden conflictpreventie
Zeer geachte Voorzitter,

Zoals toegezegd tijdens de Begrotingsbehandeling 2002 en ten behoeve van het Algemeen Overleg over de notitie conflictpreventie, geef ik, mede namens de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, hieronder de prioriteitsgebieden aan die de komende tijd bijzondere aandacht zullen krijgen in het kader van het Nederlandse conflictpreventiebeleid.

Dit beleid omvat een reeks van instrumenten voor zowel operationele als structurele conflictpreventie, zoals beschreven in de notitie. Deze worden naar gelang de specifieke situatie in wisselende combinaties ingezet. De Nederlandse bijdrage vormt daarbij steeds onderdeel van een in multilateraal verband overeengekomen beleid, waarbij de Nederlandse inzet er gericht is op een goed gecoördineerde en coherente inzet van middelen, zowel nationaal als internationaal.

Het aantal spanningsgebieden in de wereld is ook begin 2002 groot. Een recent overzicht van de Europese Commissie noemt er bijvoorbeeld niet minder dan 30. In een aantal hiervan hebben de bestaande tegenstellingen in het verleden reeds aanleiding gegeven tot gewapende conflicten; inzet is dan dat heropleving van dergelijke conflicten wordt voorkomen.

De Nederlandse regering wil daarbij het komend jaar bijzondere aandacht geven -hetzij in bilateraal, hetzij in multilateraal kader- aan de volgende 6 landen en regio's.

Afghanistan

het Grote Meren-gebied

de Hoorn van Afrika

Indonesië

de Westelijke Balkan (in het bijzonder Macedonië en Bosnië)

het Midden-Oosten

Daarnaast zal in het licht van het komende OVSE-voorzitterschap (Nederland is in 2002 lid van de OVSE-Troika) meer aandacht dan in het verleden worden gegeven aan de zogenaamde "frozen conflicts" op het grondgebied van de voormalige Sovjet Unie: Moldova/Transdnjestrië, Kaukasus en Centraal Azië.

In de discussie in de Algemene Raad van 28/29 januari jl. over de prioritaire aandachtsregio's in het conflictpreventie beleid van de EU, heeft ondergetekende nog met name gepleit voor grotere aandacht van de EU voor conflictpreventie in Indonesië, de Hoorn van Afrika en Centraal-Azië.

De Minister van Buitenlandse Zaken


Kenmerk

Blad /1

===