Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Straatsburg, 6 februari 2002

Verklaring van de Raad over het op 27 december 2001 genomen besluit inzake maatregelen ter bestrijding van het terrorisme

Het Parlement heeft op 6 februari 2002 ingestemd met de twee kaderbesluiten over een definitie van terrorisme en over een Europees aanhoudingsbevel. Over de oorspronkelijke voorstellen van de Commissie was het Parlement al eerder geraadpleegd en toen had het met een aantal amendementen zijn zorgen geuit over verschillende aspecten die de rechten van de burger zouden kunnen beknotten. In de nieuwe voorstellen waarover de Raad van ministers overeenstemming hebben bereikt, zijn deze bedenkingen grotendeels uit de weg geruimd.

Raadsvoorzitter en staatssecretaris voor Europese zaken Ramón DE MIGUEL meent dat het Spaanse standpunt bekend is. Spanje is een groot pleitbezorger van een Europese justitiële ruimte. Spanje is bereid zo goed mogelijk contact met het Parlement te onderhouden. De terrorismegroep heeft een vertrouwelijk verslag opgesteld met 34 organisaties. Dat was een uitvloeisel van een eveneens vertrouwelijk rapport over bedreigingen. Het voorzitterschap heeft nu besloten dat verslag openbaar te maken en aan het EP te sturen. De Raad is volgens het verdrag niet verplicht het EP hierover te raadplegen. Maar het voorzitterschap wil het EP zoveel mogelijk betrekken bij zaken op het gebied van justitie en binnenlandse zaken.

De Europese Commissie

Commissaris Antonió VITORINO werkt al meer dan een jaar aan deze maatregelen en wil snel tot een afronding komen. Hij dankt het Belgisch voorzitterschap voor zijn inspanningen in deze zaak. Het aanhoudingsbevel komt in de plaats van de uitleveringsprocedures die nu bestaan. In Tampere was het al de bedoeling dat dat niet alleen voor terrorisme zou gelden maar ter vervanging van de uitleveringsprocedures zou dienen. De dubbele strafbaarstelling voor 32 misdrijven waarop een gevangenisstraf van minstens drie jaar staat, wordt afgeschaft. Voor een groot deel is dat gebaseerd op de Europol-conventie, die geratificeerd is door alle lidstaten en dus ter democratische controle is voorgelegd aan de nationale parlementen. Het gaat om samenwerking tussen de magistraten en rechters van de lidstaten met naleving van de fundamentele rechten. Het doel is de afschaffing van administratieve lasten bij de uitleveringsprocedures en een versterking van de justitiële ruimte.

De definitie van terrorisme, terroristische organisaties en deelname aan terrorisme is zeer nauwkeurig. De EU moet een eigen stem en één stem laten horen, met name voor de VN-conventie ter bestrijding van terrorisme op wereldschaal. Het is demagogisch te zeggen dat het doel is om bijvoorbeeld
anti-globaliseringsdemonstraties te bestraffen. De verklaring van de Raad bevestigt dat het kaderbesluit niet is gericht tegen mensen die actie voeren om democratische waarden te beschermen. De tekst ook bevredigend waar het gaat om de fundamentele vrijheden.

Het aanhoudingsbevel leeft nauwkeurig de principes na in het verdrag en het handvest van grondrechten van de EU. Het is niet mogelijk iemand uit te leveren naar een land waar de kans bestaat dat deze persoon wordt gemarteld of de doodstraf krijgt of onmenselijk behandeld wordt. Het amendement over de habeas corpus kan een averechts effect hebben. In de juridische systemen van de lidstaten, het Europese verdrag over de rechten van de mens en in het handvest staan de voorwaarden voor arrestatie en inhechtenisneming.

Vitorino hoopt dat de kaderbesluiten in mei formeel in werking kunnen treden, zodat het arrestatiebevel in januari 2004 van kracht is en de definitie van terrorisme in januari 2003. Het wederzijds vertrouwen in elkaars rechtssystemen is de sleutel tot succes. Dit jaar komt de Commissie nog met een mededeling over de mininumnormen voor het procesrecht in de EU. Daarvoor komt er een discussiedocument, dan online op de site van de Commissie in te zien is. Daarin staat een aantal vragen centraal, zoals taalkundige bijstand, juridische bijstand, strafregels, bewijslast, alternatieven voor aanhouding en voorarrest.

Meer informatie: Wim van Velzen.Tel. 00-33 388175623 of Eduard Slootweg, voorlichter. Tel: 00-32 75 721 280