Gemeente Kerkrade

16.01.02: Nieuw centrum voor Kerkrade

De gemeente Kerkrade wil het centrum de komende jaren flink verbeteren. Het betreft het gebied vanaf de Van Beethovenstraat tot aan de Markt, met een belangrijke functie voor de hoek Mozartstraat van Beethovenstraat. De verwachting is dat de bouwwerkzaamheden in het voorjaar van 2003 starten. De oplevering van de eerste fase - het deel tussen de Mozartstraat, Van Beethovenstraat en de Niersprinkstraat - moet in het najaar van 2004 plaatsvinden. De totale investering bedraagt ca. 31.000.000,-. De gemeente Kerkrade draagt daartoe 2.722.681,- bij en legt bovendien 589.914,- bij voor de uitbreiding van het theater. 3W Vastgoed BV uit Maastricht heeft een centrumplan opgesteld. Dit plan zal worden besproken in de raadscommissie Ruimtelijke Ordening/Openbare Werken op dinsdag 22 januari a.s.. Zodra de gemeenteraad op 6 februari instemt met het plan, zal de gemeente Kerkrade een intentieovereenkomst tekenen met 3W Vastgoed.

Centrumplan

In het centrumplan zijn de volgende zaken opgenomen:

Toevoeging 2.700 m2 winkelruimte

Op het perceel globaal gelegen tussen de Van Beethovenstraat, de Mozartstraat, het huidige theater en de achterzijde van de panden (V&D en Hema) aan de Niersprinkstraat wordt ca. 2.700 m2 winkelruimte toegevoegd, waarvan een klein gedeelte kantoor/bedrijfsruimte.

Nieuwe passage

Er zal een nieuwe passage worden gerealiseerd ter hoogte van de huidige Jamin. De nieuwe passage zal aansluiten op de bestaande theaterpassage. Op de Niersprinkstraat zal de passage uitmonden tegenover de ingang van de bestaande Orlandopassage. Het huidige pand van V&D zal daarvoor wijken en elders in het plan terugkomen. Zo ontstaat samen met de Orlandopassage en de Theaterpassage een grotendeels overdekt winkelcircuit.

Realisering 74 luxe appartementen en parkeergarage

Aan de Mozartstraat, de Van Beethovenstraat en de Niersprinkstraat worden boven op de winkeluitbreiding ca. 74 luxe appartementen gerealiseerd. Onder de winkels wordt een parkeerkelder in twee lagen gerealiseerd. Hier komen de parkeerplaatsen voor de bewoners van de appartementen en 199 openbare parkeerplaatsen. Deze nieuwe parkeervoorziening wordt verbonden met en ontsloten via de bestaande parkeergarage onder de Theaterpassage.

Nieuwe entree Theater Kerkrade en realisatie "theaterplein "

De bestaande doorgang van de Hoofdstraat naar het ziekenhuis via de Theaterpassage komt te vervallen ten gunste van de uitbreiding van de foyer van het theater. Het gebied achter het raadhuis, ter plaatse van de Dr. Kreijenstraat, zal heringericht worden tot een plein waaraan het theater zich met een nieuwe entree zal presenteren. Het huidige pand waarin modezaak Marca is gevestigd, wordt gesloopt, zodat de Markt ruimtelijk en functioneel wordt verbonden met dit nieuwe theaterplein. Het raadhuis zal volledig vrij komen te staan.

Het centrumplan in het kort

Samengevat zijn in het centrumplan zijn de volgende zaken opgenomen:
* Verbeteren van de detailhandelstructuur door het concentreren van de detailhandel in het gebied aan weerszijden van de Niersprinkstraat en het completeren van het voorzieningenaanbod.
* Upgrading van de bestaande theaterpassage.
* Toevoeging van appartementen in het duurdere segment.
* Verbetering van de parkeervoorzieningen door toevoeging van ondergrondse, openbare parkeerplaatsen.

* Verbetering van uitstraling en bereikbaarheid van Theater Kerkrade door een uitbreiding van de foyer en het veranderen van de entree.
* Het verbeteren van de stedenbouwkundige structuur door het realiseren van een openbaar plein achter het raadhuis.