Korps: Friesland, plaats: Friesland 7-02-2002
Politieberichten van 6/2 (13.00 uur) t/m 7/2 (07.00 uur)

Leeuwarden: overbelading
Woensdag omstreeks 13.35 uur werd op de Julianastraat een bestuurder van een vrachtwagen gecontroleerd. Het bleek dat de vrachtwagen, die geladen was met grond, 22,3% te zwaar was. De bestuurder tevens eigenaar, een 46-jarige inwoner van Vrouwenparochie, kreeg voor deze overtreding een bekeuring.

Harlingen: inbraak auto
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Koningin Wilhelminastraat. Hoe men in de auto is gekomen, werd niet duidelijk. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaresse, een 22-jarige inwoonster van Harlingen, heeft aangifte gedaan.

Noordwolde: inbraak bedrijf
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een bedrijf aan de Weemstraat. Men kwam het bedrijf binnen door een ruit uit een toegangsdeur te verwijderen. In het bedrijf werd een kantoordeur opengebroken. In het kantoor werden diverse laden en kasten doorzocht. Voor zover nu is na te gaan werd er niets weggenomen. De eigenaar van het bedrijf, een 55-jarige inwoner van Noordwolde, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: hennepkwekerij
Woensdag omstreeks 14.15 uur werd in een woning aan de 3e Vegelindwarsstraat een hennepkwekerij ontdekt. Men kwam de kwekerij op het spoor toen de woningbouwvereniging een gasmeter uit de woning wilde verwijderen. In een slaapkamer werden 83 planten met bijbehorende apparatuur aangetroffen. Het geheel werd in beslag genomen. Het is niet bekend of er ook illegaal stroom is afgenomen. De bewoner, een 22-jarige man, was op het moment van binnentreden niet in de woning aanwezig en moet nog worden gehoord.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 14.05 uur werden bij een grootwinkelbedrijf aan de Nieuwestad twee inwoners van Steenwijk, 24 en 28 jaar, op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. De beide mannen hadden verschillende goederen uit de winkel weggenomen. Toen zij de winkel wilden verlaten, werden zij aangehouden door het beveiligingspersoneel. De beide verdachten werden overgebracht naar het bureau. Een medewerker van de winkel, een 32-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte. Tegen de beide verdachten werd proces-verbaal opgemaakt en zij kregen via Kort OM ieder een boete van 200.-

Heerenveen: wateroverlast
Woensdag omstreeks 12.00 uur kwam er een melding binnen dat bij een flat aan de Beugel wateroverlast zou zijn. Ter plaatse bleek dat bij een woning, een in de keuken staande wasmachine defect was geraakt. Het water vloeide rijkelijk en het gevolg hiervan was dat de vloerbedekking in de kamers dreef en dat verschillende eronder gelegen woningen waterschade opliepen. De bewoonster, 18-jarige vrouw, heeft de zaak in samenwerking met de woningbouwvereniging verder geregeld.

Wolvega: poging diefstal met geweld
Woensdag tussen 19.00 en 19.15 uur wilde een 20-jarige inwoonster van Wolvega haar auto parkeren even voorbij de achterzijde van de dierenkliniek aan de Houtstraat. Toen zij haar auto aan de rechterzijde van de weg had neergezet en wilde uitstapten, werd zij aangesproken door een onbekende man, die plotseling uit het niets opdook. Het betrof hier een negroïde man, leeftijd onbekend, lengte ongeveer 1.80 meter, slank postuur. De man sprak gebrekkig Nederlands en vroeg de vrouw om de autosleutels. Toen zij deze weigerde af te geven, haalde de man vermoedelijk met een mes uit. De vrouw werd geraakt aan de linker wang. Zij liep een oppervlakkige wond op en hoefde zich niet onder doktersbehandeling te stellen. Het gelukte haar weer in haar auto te stappen en weg te rijden. Een onderzoek in de omgeving naar de verdachte leverde geen resultaat op.

Leeuwarden: overlast
Woensdag omstreeks 18.30 uur werd op de Goudenregenstraat een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man wilde bij de Terp naar binnen, doch werd geweigerd, daar hij in het verleden reeds vaker voor moeilijkheden had gezorgd. De verdachte wilde zich niet verwijderen. Ook nadat de politie had gevorderd om weg te gaan, bleef de verdachte zitten. Hierop werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: aanrijding met lichtgewonden
Woensdag omstreeks 19.15 uur reed een 48-jarige inwoner van Raard met zijn personenauto over de Holwerderweg in de richting Dokkum. Aan de Holwerderweg wilde de bestuurder een parkeerterrein oprijden. Een personenauto, die achter hem reed en bestuurd werd door een 22-jarige inwoonster van Wanswert had dit te laat in de gaten en botste tegen haar voorligger. Een 23-jarige inwoner van Blija zag de aanrijding voor zich gebeuren en bracht zijn auto op tijd tot stilstand. Op het moment dat hij stilstond, werd hij van achteren aangereden door een personenauto, die bestuurd werd door een 18-jarige inwoner van Damwoude. Een 50-jarige inwoonster van Raard en een 18-jarige inwoonster van Brantgum, die als passagiers in de auto zaten bij de inwoner van Raard, raakten licht gewond en werden overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Ook de beide bestuurders uit Damwoude en Blija werden voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandelingen konden allen weer naar huis.

Drachten; aanrijding met lichtgewonde
Woensdag omstreeks 19.30 uur verleende een bestuurster van een personenauto, een 30-jarige inwoonster van Drachten, op de kruising Stationsweg De Lange West Vogelzang geen voorrang aan een fiets, die bestuurd werd door een 18-jarige inwoner van Drachten. De autobestuurster naderde over de Lange West deze kruising, terwijl de fietser vanaf de Vogelzang kwam. De fietser klaagde over pijn in zijn benen en aan zijn hoofd en had schaafwonden aan zijn handen. De jongeman werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Aldeboarn: diefstal geld
Woensdag tussen 21.15 en 21.30 uur werd een 84-jarige inwoonster van Aldeboarn bij de voordeur van haar woning aan de Tsjerkebourren aan de praat gehouden door een jonge onbekende vrouw, die gebrekkig Engels sprak. De vrouw zei op zoek te zijn naar een familie Smit. Terwijl zij aan de praat werd gehouden, zagen waarschijnlijk twee mannen kans om via de achterzijde binnen te dringen. Want toen de bewoonster het niet meer vertrouwde en de woning inliep, zag zij twee onbekende mannen in haar woning, die vervolgens direct via de achterzijde wegliepen. Uit de woning werd een gouden armband weggenomen, alsmede ongeveer honderd euro. De bewoonster heeft aangifte gedaan. Van de verdachten is geen signalement bekend.

Marssum: inbreker overlopen
Woensdag omstreeks 21.20 uur kwam een 39-jarige inwoonster van Marssum na het sporten thuis en overliep zij in haar woning aan de Bitgumerdyk een inbreker. De verdachte was de woning binnengekomen door verbreking van een keukenraam. De inbreker had reeds verschillende vertrekken doorzocht en enkele goederen klaargezet voor vervoer. Op het moment dat hij betrapt werd, ging hij er vandoor. Het betrof een jongeman, leeftijd ongeveer 20 jaar, droeg een zwarte trui en broek. Uit de woning werden enkele euros weggenomen en een goudkleurige ring met nep parel. De bewoonster heeft aangifte gedaan.

Dokkum: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.15 uur werd op de Murmerwoudsterweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Dokkum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 420 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Opeinde: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.25 uur werd op de Middelbuorren een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 45-jarige inwoner van Nijega, bleek gedronken te hebben, Aan het bureau blies de verdachte 395 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Drachten: auto-inbreker aangehouden
Donderdag omstreeks 02.55 uur meldde een getuige, een 31-jarige inwoner van Drachten, dat een jongeman zich verdacht gedroeg bij een aantal geparkeerde autos op de Tjaarda. Toen de getuige op de jongeman toeliep, ging deze er op een fiets vandoor. Aan de hand van het opgegeven signalement kon de verdachte, een 23-jarige inwoner van Drachten, op het Ureterpvallaat worden aangehouden. Het bleek dat hij een ruitje van een auto aan de Tjaarda had vernield. Voordat hij iets kon wegnemen, werd hij door de getuige betrapt en ging hij er vandoor. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272