Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 7-02-2002 Persberichten district Heuvelrug, 09.20 uur

Help mij het geweld te stoppen

Project politie Heuvelrug verbetert hulp aan slachtoffers thuisgeweld HEUVELRUG - Rechercheurs van de afdeling Jeugd- en Zedenzorg van het Politie District Heuvelrug hebben vanaf mei 2000 een project uitgevoerd om de werkwijze en benadering van politiepersoneel naar slachtoffers van geweld in relaties met (ex-)partners te verbeteren. Landelijke onderzoeksgegevens wijzen uit dat 1 op de 5 vrouwen tussen 20 en 60 jaar in Nederland slachtoffer zijn (geweest) van geweld in een (ex-)relatie. Er werd geconstateerd dat politiemedewerkers niet eenduidig omgingen met de confrontatie met huiselijk geweld en kennis hierover misten. Door onder andere trainingen, gesprekken met slachtoffers en lezingen door medewerkers van hulpverleningsinstanties is de politie in Heuvelrug nu beter toegerust. In navolging van het project in Heuvelrug zijn alle districten in het Korps Regio Utrecht inmiddels gestart met dit verbeteringstraject.

Het voorkomen en oplossen van geweldszaken is een belangrijk speerpunt van de politie Heuvelrug. Dit geldt voor geweld op straat, maar ook voor thuisgeweld. Hierbij is de belangrijkste taak van de politie - en de wens van het slachtoffer - te zorgen dat het geweld stopt. Door meer procesmatig te werken, kan de politie steeds effectiever bijdragen aan dit doel. Uitgangspunt is dat de politie geweld niet tolereert, ook niet achter de voordeur. Stoppen van het geweld kan door middel van een aangifte, maar dat is niet de enige optie. Effectief samenwerken met de hulpverlening en doorverwijzen van slachtoffer en dader, maakt ook deel uit van de aanpak.

Het hoofddoel van het project was om het structurele karakter van geweld in relaties te erkennen en deze niet als losse incidenten te behandelen, maar de meldingen van vrouwen eenduidig en samengevoegd vast te leggen. De politieman of -vrouw wilde wel helpen, maar wist niet altijd hoe. Vaak werden ad hoc oplossingen aangereikt. Zo kwam de politie bij een melding, suste en bemiddelde, en vertrok weer. Vaak was het afwachten tot de volgende melding zich aandiende.

Tijdens het project kreeg de politie trainingen over de psychische achtergronden waarom een slachtoffer bijvoorbeeld niet weggaat bij haar partner of zelden aangifte doet van mishandeling. Verder werd de methodiek getraind hoe om te gaan met meldingen en aangiften van thuisgeweld, doorverwijzing naar hulpverlening, goede nazorg etc. Ook werden gastsprekers uitgenodigd: Zo spraken een slachtoffer die 20 jaar mishandeld werd voordat zij naar de politie stapte, medewerkers van Blijf van mij Lijf en daderhulpverlening over hun ervaringen en werkwijzen.

Drempelverlagend
Huiselijk geweld komt onder alle lagen van de bevolking voor en evenzeer in de stad als op het platteland. Het Politie District Heuvelrug ontvangt tussen de 10 à 15 meldingen van huiselijk geweld per maand. Door verhoogde kennis bij het politiepersoneel worden meldingen eerder onderkend, wordt gestreefd naar eenduidige behandeling en bepaalt het slachtoffer samen met de politie het traject dat nodig is om het geweld te doen stoppen. De politie hoopt dat deze benadering voor potentiële meldsters drempelverlagend zal werken.

Naast het melden van thuisgeweld bij de plaatselijke politie bestaat sinds kort ook de mogelijkheid om te bellen met telefoonnummer 0900-2300300 van het Landelijk Advies en Meldpunt Een VeiligHuis.


Noot voor de redactie/