Wageningen Universiteit

Nieuwsbericht Wageningen Universiteit en Researchcentrum

7 februari 2002

Bijen verminderen stuifmeelallergie in paprikakassen

Dertig procent van de mensen die in paprikakassen werken, krijgt last van stuifmeelallergie. Door bijen het stuifmeel te laten verzamelen, verminderen de klachten. Dit blijkt uit onderzoek van de sector bijen van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO-bijen) in Hilvarenbeek en het Dijkzigt Ziekenhuis in Rotterdam.

De klachten van mensen die tussen de paprikaplanten werken, varieren van een loopneus, niezen en jeuk tot astma. Nogal wat mensen haken hierdoor af, waardoor het personeelsverloop op paprikabedrijven groot is. Paprika is met tienduizend hectare het grootste glasgroentegewas in Nederland. Er werken zo'n achtduizend mensen.
In een pilotproef op zes bedrijven bleken bijen het stuifmeel effectief te verzamelen, waardoor vooral de neusklachten verminderden. De hoeveelheid stuifmeel werd met zeventig tot 99 procent teruggebracht. De bijen verzamelen het om te voeren aan hun broed. Bedrijven die gewasbeschermingsmiddelen spuiten die giftig zijn voor bijen moeten de bijenkasten tijdelijk sluiten of buiten de kas zetten. In die tijd kunnen de dieren geen stuifmeel verzamelen. Paprika heeft geen bijen nodig voor de bestuiving, want het is een zelfbestuiver. De bijenkasten brengen daarom extra kosten met zich mee; zo'n twintig euro per bijenvolkje per week. In de proef werden mensen zelden gestoken door de bijen. De dieren gedroegen zich rustig. Hoewel de bijen in de gangpaden, die ze als 'snelweg' gebruiken, vaak in botsing kwamen met mensen, staken ze hen niet. Inmiddels is een vervolgonderzoek gestart op twaalf bedrijven. Sjef van der Steen van PPO-bijen onderzoekt hoeveel bijen per hectare nodig zijn en hoelang de bijenvolken meegaan. Ook wil Dijkzigt Ziekenhuis de effecten op de opbouw van allergie op langere termijn volgen. | M.H.