Partij van de Arbeid

Den Haag, 7 februari 2002

VRAGEN VAN HET LID KORTRAM (PvdA) AAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN

1. Kent u het bericht over de onduidelijkheid voor bijna 300 oalt-docenten, die straks hun vak niet meer mogen uitoefenen? (1)

2. Wat vindt u ervan dat er voor deze leerkrachten veel onzekerheden bestaan die niet kunnen worden weggenomen omdat er nog niets bekend is over een eventueel sociaal plan? Bent u van mening dat er snel duidelijkheid moet komen voor deze docenten?

3. Klopt het dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vindt dat dit een kwestie is voor de werkgevers? Bent u ervan op de hoogte dat de betrokken partijen de verantwoordelijkheid steeds bij een ander leggen? Hoe kunt of wilt u voorkomen dat deze oalt-docenten de dupe worden van de kennelijk onduidelijke verantwoordelijkheidsdeling?

4. Bent u bereid de betrokken oalt-docenten nog een herkansing te geven? Zo nee, deelt u onze eerder ingebrachte opvatting dat deze docenten zouden kunnen worden ingezet voor cultuureducatie?

(1) Het Onderwijsblad 2, 26 januari 2002; Per 1 augustus 2002 moeten oalt-leerkrachten in het bezit zijn van een NT2-certificaat. Maar bijna 300 van de 1500 oalt-leerkrachten beheersen het Nederlands onvoldoende, zodat ze waarschijnlijk niet zullen slagen. Zij Mogen dan per 1 augustus geen taalondersteuning meer verzorgen.