Ingezonden persbericht

Persbericht 7 februari 2002
Opwarming aarde bedreigt de 'kroonjuwelen' van de natuur

Ruim 80% van de meest waardevolle natuurgebieden in de wereld worden geconfronteerd met het uitsterven van plant- en diersoorten door opwarming van de aarde. Dit is de belangrijkste conclusie uit het rapport Habitat at risk: Global warming and Species loss in Globally Significant Terrestrial Ecosystems van het Wereld Natuur Fonds. De 'kroonjuwelen' van de natuur onderscheiden zich door een enorme diversiteit aan dieren en planten. In het rapport zijn 113 gebieden onderzocht en de conclusies van het rapport maken duidelijk dat grote delen van de wereld, van de tropen tot de poolstreken, in gevaar zijn. Om de kroonjuwelen en de soorten die ervan afhankelijk zijn te beschermen, is het noodzakelijk om de CO2-uitstoot die de opwarming van de aarde veroorzaakt, drastisch te verlagen. Ratificatie van het Kyoto Protocol is hiervoor een eerste stap in de goede richting.

"De ernst van het probleem wordt met deze studie benadrukt, doordat de studie het verband legt tussen de gemodelleerde gevolgen van klimaatverandering en bestaande ecosystemen. Het merendeel van de ecosytemen zal door klimaatverandering worden beïnvloed", aldus Rik Leemans, specialist op het gebied van natuur en klimaatverandering bij het RIVM.

De bedreiging geldt met name voor de gebieden: Lage Arctic Toendra in Canada; Centraal Andes Dry Puna in Chilie, Argentinië en Bolivia; het Oeral Gebergte en de Daurain Steppe in Mongolië en Rusland; de Terai-Duar Savanne van Noordoost India en het Fynbos in Zuid-Afrika. In de Canadese Lage Arctic Toendra bijvoorbeeld leven Grizzlyberen, zwarte beren, poolberen en wolven, maar ook trekvogels en verschillende soorten walvissen. De Tera-Duar Savannes hebben de hoogste dichtheid aan tijgers en neushoorns in Azië. Door opwarming van de aarde verandert hun leefomgeving. Om te overleven zullen de verschillende soorten zich zeer snel moeten verplaatsen naar nieuwe gebieden; nog sneller dan in de IJstijd het geval was. Het is niet aannemelijk dat dit mogelijk is voor de verschillende planten- en diersoorten. Bovendien zijn de gebieden niet aaneengesloten maar zijn er barrières als steden en dergelijke. Indien soorten niet snel genoeg kunnen migreren, kan uitsterven het gevolg zijn.

Het Wereld Natuur Fonds start vandaag een 200 dagen durende internationale lobbycampagne Go for Kyoto, want over 200 dagen, op 26 augustus a.s., start de World Summit on Sustainable Development in Johannesburg, Zuid-Afrika. De campagne Go for Kyoto heeft als doel dat voldoende regeringen het Kyoto-protocol ratificeren voor deze top, zodat het protocol dit jaar van kracht wordt.


---

Op aanvraag beschikbaar:
Het rapport van het Wereld Natuur Fonds Habitat at risk: Global warming and Species loss in Globally Significant Terrestrial Ecosystems, geschreven door Jay R. Malcolm, Canran liu, Laurie B. Miller, Lara Hansen en Tom Allnut is op aanvraag verkrijgbaar. Meer informatie:
Marie Jeanne Douven, persvoorlichter, telefoon (030) 693 73 13, mobiel (06) 29 535 952, email: mdouven@wwf.nl.