VERENIGING VNO-NCW

Presentatie Register Commissarissen en Toezichthouders

Nationaal Register Commissarissen en Toezichthouders, resultaat van samenwerking werkgevers- en werknemersorganisaties

Den Haag, 7 februari 2002 - De Vereniging VNO-NCW, Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen, FNV, FNV Formaat, CNV en Unie mhp en CommissarissenRegister en BestuursRegister lanceren vandaag het Nationaal Register Commissarissen en Toezichthouders.

Het Nationaal Register beoogt besturen, raden van commissarissen en toezichthouders, alsmede ondernemingsraden van vennootschappen en instellingen, behulpzaam te zijn bij het vinden en voordragen van geschikte commissarissen en toezichthouders. Het Nationaal Register Commissarissen en Toezichthouders is een samenvoeging van de sinds begin jaren negentig gevestigde registers van kandidaatcommissarissen en -toezichthouders van CNV, FNV (Formaat) en de stichtingen CommissarissenRegister en BestuursRegister. Het bureau en het bestuur van de laatste twee organisaties zullen de uitvoering doen van het nieuwe register op basis van de bestaande werkwijze en spelregels van die organisaties.

SER-advies en wetgeving vernieuwing structuurregeling De samenvoeging is tot stand gekomen naar aanleiding van het SER-advies van 19 januari 2001 en de komende wetgeving ronde vernieuwing van de structuurregeling. Daarin is met het oog op verbetering van het functioneren van raden van commissarissen een vergroting van de invloed van aandeelhouders en ondernemingsraden bij structuurvennootschappen aan de orde. Zo wordt voor de ondernemingsraad in die vennootschappen de mogelijkheid van een bijzonder voordrachtsrecht voor ten hoogste 1/3 deel van het aantal commissarissen geschapen.

Nationaal Register
Met het Nationaal Register Commissarissen en Toezichthouders zetten de deelnemende organisaties, vanuit een gemeenschappelijke visie op de taak van de commissaris, een serieuze gezamenlijke stap om ten behoeve van vennootschappen en instellingen het aanbod van gekwalificeerde kandidaatcommissarissen en

-toezichthouders verder te bundelen en te verbreden. Die gemeenschappelijke visie houdt in, dat een commissaris, handelend vanuit het belang van de gehele onderneming en het stakeholderprincipe, oog dient te hebben voor alle belangen van de vennootschap en niet primair voor deelbelangen. Het Nationaal Register beoogt bovendien het bevorderen van een meer diverse samenstelling van raden van commissarissen en raden van toezicht.

Het gezamenlijke register zal ook aan ondernemingsraden de mogelijkheid bieden, tot een zo goed mogelijke voordracht van geschikte commissarissen te komen. De partners in het samenwerkingsverband gaan ervan uit, dat indien ondernemingsraden deze mogelijkheid benutten, hun invloed op de kwaliteit van de Raad van Commissarissen kan worden vergroot.
Met de partners worden nadere afspraken gemaakt over een professionaliserings- en trainingsprogramma voor kandidaatcommissarissen en

-toezichthouders.

Op basis van de vandaag gesloten intentieverklaring worden de besturen van Commissarissen-Register en BestuursRegister uitgebreid met vertegenwoordigers uit de gelederen van werkgevers- en werknemersorganisaties. Een raad van advies, onder voorzitterschap van Prof. dr. J.R. Glasz en bestaande uit mensen uit de hoek van aandeelhouders, ondernemingen, werknemersorganisaties en pensioenfondsen, staat de beide stichtingen ter zijde.


---