FNV

Vakbonden en werkgevers starten commissarissen-register

Vanaf vandaag kunnen ondernemingsraden terecht bij het Nationaal Register Commissarissen en Toezichthouders bij het vinden van geschikte commissarissen en toezichthouders. Nieuwe wetgeving regelt dat ondernemingsraden en aandeelhouders meer invloed krijgen op de kwaliteit van bedrijven en instellingen. Hierdoor krijgt de OR in zogenaamde structuurvennootschappen het recht om een derde van het aantal commissarissen voor te dragen.

Het Register is een samenvoeging van de registers van kandidaat-commissarissen en toezichthouders van FNV (Formaat), CNV en de stichtingen CommissarissenRegister en BestuursRegister.

VNO-NCW, Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen, FNV, Formaat, CNV, Unie mhp, CommissarissenRegister en BestuursRegister zetten met het nieuwe register een gezamenlijke stap om het aanbod van gekwalificeerde kandidaat-commissarissen en -toezichthouders verder te bundelen en te verbreden. Bovendien wil het nieuwe register bevorderen dat van raden van commissarissen en raden van toezicht diverser van samenstelling worden.
Met de partners worden nadere afspraken gemaakt over een professionaliserings- en trainingsprogramma voor kandidaat-commissarissen en toezichthouders.

Binnenkort organiseert de FNV een aantal voorlichtingsbijeenkomsten voor ondernemingsraadsleden over hun nieuwe rol bij de benoeming van commissarissen. Ook brengt de vakcentrale een speciale brochure uit.

7 februari 2002