Provincie Utrecht

Persbericht

Actuele rampenplannen, uitwerkingen volgen voor 2003

Provincie Utrecht maakt meer werk van toetsing rampenplannen

07-02-2002
Bijna 90 procent van de Utrechtse gemeenten heeft een actueel rampenplan, vastgesteld na 1999. Dat blijkt uit een inventarisatie door gedeputeerde staten van Utrecht. De regering heeft in de zomer van 2001 alle Nederlandse gemeenten gevraagd voor 1 januari 2002 een geactualiseerd rampenplan ter toetsing in te dienen bij gedeputeerde staten. Wel moeten de meeste gemeenten een inhaalslag maken waar het gaat om de gedetailleerde uitwerking van rampenplannen. Vijf gemeenten hebben een ouder rampenplan, dat tussen 1995 en 1999 is vastgesteld.

Staatsecretaris de Vries van binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties is per brief op de hoogte gesteld van de stand van zaken. De provincie Utrecht heeft in september besloten dat niet alleen de rampenplannen, maar ook deze gedetailleerde uitwerking in deelplannen en draaiboeken door gemeenten dienen te worden ingezonden. Daarvoor is een toetsingskader ontwikkeld, waarin aanbevelingen van de commissies Oosting en Alders zijn opgenomen. De Utrechtse gemeenten hebben in de inventarisatie aangegeven wanneer hun geactualiseerde rampenplannen, inclusief deelplannen en draaiboeken, aan gedeputeerde staten zal worden gezonden. Driekwart van de gemeenten zal nog in 2002 een volledig geactualiseerde versie indienen.

De toetsing van rampenplannen door gedeputeerde staten is op nieuwe leest geschoeid. Dat betekent een intensivering van de toetsing, vanwege de toegenomen hoeveelheid documenten. De toetsing zelf zal zich tot de bestuurlijke hoofdzaken beperken. Omdat het ontwikkelen van deelplannen en draaiboeken belangrijk is voor een goede voorbereiding op de rampenbestrijding, beschouwen gedeputeerde staten deze plannen en draaiboeken als een essentieel onderdeel van een rampenplan. Verder is wetgeving in ontwikkeling waardoor gemeentebesturen iedere raadsperiode hun rampenplan moeten actualiseren.

Bijlagen:

> vastgestelde rampenplannen, februari 2002 (Word, 26 kB)

> planning rampenplannen (Word, 25kB)

> grafiek rampenplannen (Excel, 18 kB)

Meer informatie: Bas Thomas, telefoon (030) 258 24 80 of Bas.Thomas@provincie-utrecht.nl