Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Bestendige Deputatie adviseert gunstig over bescherming als monument van het Bedford House Cemetery in Zillebeke Brugge, 7/2/2002
Even ten zuiden van Ieper, aan de Rijselseweg, ligt een van de vele Britse oorlogskerkhoven uit de Eerste Wereldoorlog: Bedford House Cemetery. Het bevindt zich op de plaats van het vroegere kasteeldomein Kerskenshove of Roosendaal. Het kasteel, waarvan de oorsprong wellicht teruggaat tot het begin van de 19de eeuw, lag tijdens de Eerste Wereldoorlog in de onmiddellijke buurt van frontlinie en werd gebruik als brigadehoofdkwartier en veldhospitaal. Door de Engelsen werd het Bedford House genoemd, naar het Bedfordshire Regiment. De gewonden die het niet haalden, werden in het kasteelpark begraven. Hun laatste rustplaats werd met een eenvoudig houten kruisje gemarkeerd. Na de oorlog werd het park door de Imperial War Graves Commission als blijvende begraafplaats ingericht onder de naam Bedford House Cemetery, met de typische rijen uniforme grafstèles, het Cross of Sacrifice (van architect Reginald Bloomfield), de Stone of Remembrance (van architect Edwyn Lutyens) en twee ciboriumvormige paviljoentjes. Daar bevinden zich ruim 5.100 graven, overwegend van Britse gesneuvelden, maar er liggen ook stoffelijke resten van Canadese, Australische, Nieuw-Zeelandse, Zuid-Afrikaanse en Indische militairen. Een zeventigtal Britse graven dateren uit de Tweede Wereldoorlog.

Afgezien van de kenmerken die men in de meeste Britse oorlogskerkhoven aantreft, vertoont Bedford House Cemetery ook een aantal eigen accenten. Bij de aanleg heeft men namelijk een aantal aanwezige elementen geïntegreerd: de resten van het kasteel (dat op het einde van de oorlog in een ruïne herschapen was), de ruïne van de ijskelder, de walgrachten en zelfs beplanting. Zo vormt de merkwaardige dreef van Ginkgo Bilobas een herinnering aan de exotische plantengroei in het kasteelpark. De Ginkgo is de oudste nog bestaande zaaddragende boomsoort ter wereld, waarvan de oorsprong tot 270 miljoen jaar teruggaat. In de 18de eeuw werd de soort uit Japan door een Duits botanicus naar Europa gebracht en sindsdien als curiosum gekweekt in botanische tuinen, kasteelparken en later ook in openbare parken.

Door zijn omvang, aanleg en eigen accenten is Bedford House Cemetery een bijzonder mooi voorbeeld van een Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, met grote artistieke, landschappelijke en historische waarde. Een bescherming als monument is volgens de bestendige deputatie van West-Vlaanderen dan ook meer dan verantwoord.

De uiteindelijke beslissing over de bescherming berust bij Vlaams minister Paul Van Grembergen.

MEER INFORMATIE OVER DIT ADVIES KAN JE BEKOMEN
BIJ DE DIENST CULTUUR PROVINCIE WEST-VLAANDEREN BIJ JEROEN CORNILLY - TELEFOON 050/40.35.76
E-MAIL: jeroen.cornilly@west-vlaanderen.be