Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Overleg Hoger Onderwijs in West-Vlaanderen Brugge, 7/2/2002
Op unaniem verzoek van alle inrichtende machten van de instellingen voor Hoger Onderwijs in de provincie West-Vlaanderen (de 3 hogescholen en de universitaire instelling KULAK) heeft gouverneur Paul Breyne het initiatief genomen om hen bijeen te roepen voor een overleg met betrekking tot het ontwerpdecreet betreffende de herstructurering van het Hoger Onderwijs in Vlaanderen.

Het doel van het overleg was via een gezamenlijke actie West-Vlaanderen beter aan bod te laten komen in dit decreet, waarin in de huidige versie de bestaande toestand in West-Vlaanderen wordt bevestigd, maar geen nieuwe groeimogelijkheden worden gecreëerd, daar waar bijv. voor twee andere provincies wel opnieuw uitbreidingsmogelijkheden Hoger Onderwijs worden voorzien.

Door het West-Vlaams Economisch Studiebureau werd inmiddels in opdracht van de provincie een studie in verband met de versterking van het hoger onderwijs in West-Vlaanderen opgemaakt.

Belangrijke elementen in die studie zijn:

- de vaststelling dat er een participatiedeficit is van de West-Vlaamse jongeren aan het hoger onderwijs;

- de uitstroom van West-Vlamingen die hoger onderwijs in niet West-Vlaamse instellingen volgen en die niet gecompenseerd wordt door een instroom van niet-West-Vlamingen naar de West-Vlaamse instellingen;

- de ongunstige invloed van beide voorgaande vaststellingen op de democratisering van het onderwijs in West-Vlaanderen;
- de economische ontwikkeling van de provincie en het belang van de aanwezigheid van kenniskernen binnen de provincie voor deze ontwikkeling;

- de plaats van het hoger onderwijs in een breder educatief klimaat voor de ganse provincie (o.a. levenslang leren) op diverse maatschappelijke terreinen (bv. cultuur, welzijn, ).

Zeer belangrijk is dat dit overleg geleid heeft tot een consensus met alle instellingen voor Hoger Onderwijs over een programma voor de uitbreiding van opleidingsrichtingen in West-Vlaanderen. Dit programma moet het hoger onderwijs in West-Vlaanderen de mogelijkheid bieden om de achterstand die het heeft ten opzichte van andere provincies weg te werken.

Via een gedifferentieerd en actueel aanbod wil het Hoger onderwijs in West-Vlaanderen een antwoord geven op de vragen van studenten en maatschappelijke actoren naar een eigentijds hoger onderwijs ten dienste van de bevolking en de provincie.

De gouverneur bereikte een algemene consensus met de inrichtende machten en directies van alle instellingen over een concrete lijst van gevraagde bijkomende opleidingen van bachelor en master voor de diverse instellingen.

Samen met de gouverneur werken de inrichtende machten van de instellingen voor Hoger Onderwijs in de provincie West-Vlaanderen thans aan een politiek draagvlak om dit programma vertaald te zien in het decreet betreffende de herstructurering van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Een eerste gesprek met de vertegenwoordigers van de politieke partijen heeft reeds plaatsgehad. Er wordt gehoopt op een brede consensus ook op dat vlak op korte termijn.