Ingezonden persbericht

DE KOERSKMONOLOGEN

'Wanhoop niet,' luidde de laatste schriftelijke noodkreet van de bemanning van de Russische atoomonderzeeër Koersk. Toch blijven ook dit jaar aan de kersttafel 118 borden leeg. 118 namen blijven ongenoemd. 118 pijnen blijven ongevoeld. Vanaf 7 februari 2002 in het ruim van het schip Cura aan de Van Diemenkade in Amsterdam onze interpretatie van de black box: DE KOERSKMONOLOGEN. Reserveren: 0900 0191 (88cpm)

De ingewikkelde berging van de Koersk staat nog vers in het geheugen. In menig krantenartikel stond te lezen welke moeilijkheden de firma's Mammoet en Smit Tak hebben overwonnen bij het bergen van de 150 meter lange brok staal. Welke takeltechnieken zij inventief hebben weten toe te passen. Welke ruimtes zij aantroffen. Welke lichamen zij nog ternauwernood konden bergen. De recordwerkzaamheden op 108 meter diepte in de ijskou van de Barentszzee, lieten zelfs ruimte voor een klein nationaal feestgevoel.

Op 12 augustus 2000 verging de atoomonderzeeër Koersk. Minimaal 23 van de opvarenden overleefden de explosie. Toch zouden ook zij de bestemming Moermansk nooit bereiken. Wat maakten zij mee in de gruwelijke tijd van de explosie tot het moment dat het negende en laatste compartiment ook vol water liep? Wat gaat er door iemand heen die figuurlijk het water tot aan de lippen heeft staan? Wie sterft eerder: de mens of de psyche?

Het universele besef dat ons lot in deze tijd meer dan ooit is overgeleverd aan de willekeur. Onder regie van Theatercompagnie-acteur Jaap Spijkers worden de monologen opgevoerd. Op donderdag 7 februari 2002 zal op een rijnaak in Amsterdam de première plaatsvinden van de theatervoorstelling DE KOERSKMONOLOGEN!

DE KOERSKMONOLOGEN
Regie: Jaap Spijkers. Tekst: Sander Donker, Hans Lebouille, Caroline Ligthart en onder voorbehoud Gustav Ernst en Oscar van Woensel . Spel: Wim Bax, Alexander van Heteren, Cello Hoekstra, Esther-Eva Verkaaik en anderen. Vormgeving: Eric Goossens. Onder auspiciën van Stichting Het Vijfde Plan.

Vanaf 7 februari tot en met 2 maart 2002. Dinsdag zaterdag 20.30 uur, zondag 15.30 uur. Locatie: Van Diemenkade, Steiger B, rijnaak Cura te Amsterdam (aan de achterkant van het Veemtheater). Info: www.koerskmonologen.nl Reserveren: 0900 0191 (88cpm)

Regisseur Jaap Spijkers
Jaap Spijkers studeerde in 1988 af aan de Toneelschool in Arnhem. Hij was mede-oprichter van De Trust. Van 1988 tot 2000 is hij in vaste dienst geweest bij dit gezelschap. Daar heeft hij diverse belangwekkende rollen uit de toneelliteratuur gespeeld. Zoals Faust in de bewerking van Gustav Ernst, Mijn Hondemond van Werner Schwab en de 'Man' in Koliek van Rainald Goetz. In totaal speelde hij in meer dan dertig verschillende stukken en films die bij dit gezelschap zijn uitgebracht.

Daarnaast is hij altijd actief geweest (en nog) in de wereld van film en televisie. Zo speelde hij diverse hoofdrollen en dragende rollen in onder andere 1000 Rosen (waarvoor hij een Gouden Kalf heeft ontvangen), De Poolse Bruid, Met Grote Blijdschap en vele grotere en kleinere rollen voor televisie. Waaronder prominent in Quidam Quidam van de VPRO en de Bospartizanen van de KRO.

De laatste jaren geeft hij meer en meer les en begeleidt hij diverse projecten. In 1999 heeft hijPenthesilea van Heinrich von Kleist als eindexamen-regie van de Toneelschool Arnhem gedaan. Recentelijk heeft hij één van de 'Hollandse Nieuwe'-projecten geregisseerd. Dit is het schrijversproject van Theater Cosmic in Amsterdam.

Auteurs

Sander Donker (1976) voltooide in 1999 zijn
studie Theaterwetenschap aan de Universiteit
van Amsterdam. Hij werkte als productie- en
regie-assistent bij verschillende televisieseries. Hij volgde verschillende cursussen op het
gebied van scenarioschrijven. Voor Theatergroep
Het Vijfde Plan schreef hij eerder Mooie Boel.
Samen met Dick van den Heuvel schreef hij
proefafleveringen van series.

Hans Lebouille (1976) heeft de opleiding Theaterwetenschap gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam. In 1998 studeerde hij cum laude af. Hij was werkzaam als productieleider (Het Groot Chinees Staatscircus en Theatergroep SCALA) en verzorgde de P.R. voor onder andere Theatergroep Toetssteen. Eerder schreef hij Heer Halewijn voor het Muzikaal Project Orkest.

Caroline Ligthart (1965) ruilde in 1999 haar baan als productieleider (VPRO, ID&Dtv, NCRV) in voor het schrijverschap. In 2000 behaalde zij met het korte verhaal Kruimel de eerste prijs bij de Belgische krant Het Belang van Limburg. Voor een poëziewedstrijd georganiseerd door Schrijven in de zomer ontving Ligthart de tweede prijs voor het gedicht Zinloos. In oktober 2001 werd haar theaterstuk Half gesneden met groot succes opgevoerd tijdens het Hollandse Nieuwe festival van Theater Cosmic.

Acteurs

Wim Bax (1971) studeerde in 1995 af aan de Theaterschool Eindhoven. Hij speelde onder andere in de televisieserie De legende van de Bokkenrijders en in Onderweg naar Morgen. Hij regisseerde in 2000 de Oerol-voorstelling Engeland. Momenteel is hij tevens werkzaam als scenarioschrijver.

Alexander van Heteren (1954) studeerde in 1978 af aan de Toneelschool Maastricht. Tot 1984 was hij verbonden aan Het Publiekstheater. Vervolgens speelde hij onder andere bij De Appel, Toneelgroep Theater, Persona, De Haagse Comedie, Het Nationale Toneel en Theater v/h Oosten. Daarnaast was hij veelvuldig te zien op televisie en in films. Momenteel geeft hij theatertrainingen.

Cello Hoekstra, (1964) begon zijn acteercarrière op zeventienjarige leeftijd bij De Haagse Comedie. Na werkzaamheden op het gebied muziek en cabaret is hij nu weer terug bij zijn oorspronkelijke vak. Hij was regelmatig te zien op televisie, in films en in het theater (onder andere bij Extender, De Parade, Cosmic). Momenteel is hij te zien in de jeugddramaserie Doei als de tweelingbroers Sander en Steef.

Esther-Eva Verkaaik (1969) volgde haar opleiding aan zowel de Toneelschool Amsterdam als het Collectief. Zij genoot lessen van onder meer Dora van der Groen en Vicor Löw. Sindsdien speelde zij in diverse film-, televisie- en theaterproducties.(OWNM, Novellen en Feest). Tegenwoordig werkt zij aan theatrale initiatieven die zich kenmerken door eigenzinnigheid en het onderzoeken van de grenzen van het genre.

Vormgeving

Eric Goossens (1966) voltooide in 1992 de opleiding Theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij ontwierp vele decors voor televisie (onder andere Top pop Yeah, Cinekid, Doei), theater (onder andere voor Oerol en Circustheater Elleboog) en locatieprojecten (waaronder voor Arena pakt uit de opening van de Amsterdam Arena).

Deze productie wordt gesponsord door STOLICHNAYA en GLASS. Daarnaast komt de productie tot stand door medewerking van het VEEMTHEATER en stichting HET VIJFDE PLAN.

Voor meer informatie en perskaarten kunt u contact opnemen met:
- Hans Lebouille (tel. 020 632 07 03 of 06 52 03 22 52) e-mail hans.lebouille@worldonline.nl
Cello Hoekstra (tel. 020 689 55 34)