Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

per post verzonden 28 januari 2002


28 januari 2002
Minister Hermans bij ´Nederlandse Nobelprijzen´

Uitreiking NWO/Spinoza-premies aan vier toponderzoekers

Na inspirerende voordrachten van vier Nederlandse toponderzoekers zal minister Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen donderdag 7 februari 2002 de NWO/Spinoza-premies 2001 uitreiken. In hun bijdragen gaan de vier laureaten van de 'Nederlandse Nobelprijs' in op erfelijke achtergronden van gedrag, een toekomstdroom met moleculaire machientjes, het verhaal van gletsjers en het ontstaan van darmkanker.

De onderzoekers zijn van wereldfaam en ontvangen elk 1,5 miljoen euro (3,3 miljoen gulden) van NWO. De feestelijke bijeenkomst vindt plaats in de Nieuwe Kerk (Spui 175) in Den Haag. Mediavertegenwoordigers zijn hierbij van harte welkom.

Voorafgaand aan de uitreiking vertellen de laureaten over hun onderzoek.

Mw. prof. dr. Dorret Boomsma, Genen en Gedrag: Uit tweelingenonderzoek blijkt dat de genetische achtergrond van individuen een grote rol speelt in het verklaren van verschillen in gedrag. Bij de meeste kinderen en jong volwassenen hebben angsten en depressies een erfelijke oorzaak, terwijl opvoeding en ouderlijk milieu een ondergeschikte rol spelen. Deze genetisch kwetsbare groep heeft opmerkelijk genoeg ook een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Prof. dr. Bert Meijer, Moleculaire Architectuur: In 1828 ontstond het inzicht dat moleculen vrij kunnen bewegen tussen de levende en dode materiële wereld. Sindsdien hebben moleculair architecten miljoenen moleculen gesynthetiseerd. Op de tekentafel ontwerpen chemici tegenwoordig moleculaire 'doosjes' die een cel binnengaan om er een medicijn af te leveren.

Prof. dr. Hans Clevers, Kanker, Miscommunicatie tussen Cellen: Renpaard, zeester, vlieg of mens, de manier waarop zij zich uit een embryo vormen, vertoont veel overeenkomst. De cellen in een zich ontwikkelend embryo geven signaalstoffen af aan naburige cellen. Via een moleculaire estafette bereikt het signaal de celkern met het DNA, waar het de cel herprogrammeert. Het cellenklompje groeit zo uit tot bijvoorbeeld een zeester of een mens. Maar door mutaties kan een cel ook ontaarden en spontaan signalen gaan doorgeven. Met desastreuze gevolgen voor zijn eigenaar.

Prof. dr. Hans Oerlemans, Kijk op Gletsjers: Aan de hand van historische prenten en schilderijen van gletsjers hebben glaciologen het verleden van de ijsklompen tot de Middeleeuwen kunnen reconstrueren. Hiermee is de klimaatgeschiedenis van de afgelopen eeuwen in kaart gebracht. Om de huidige opwarming van de aarde te kunnen begrijpen, blijkt zulke historische informatie onontbeerlijk.

Nadere informatie bij NWO, Afd. Voorlichting & Communicatie, tel. 070 3440713, fax 070 3850971, e-mail news@nwo.nl. Van de voordrachten wordt een boekje samengesteld. De teksten hiervan zijn voor mediavertegenwoordigers onder embargo beschikbaar.
Voor het programma zie ommezijde.
0202

Programma Uitreiking NWO/SPINOZA-premies 2001
Donderdag, 7 februari 2002
Nieuwe Kerk, Spui 175, Den Haag

13.30 uur Ontvangst

14.00 Opening door prof.dr. Aafke Hulk, Algemeen Bestuur NWO

14.05 Mw. prof. dr. Dorret Boomsma, Genen en Gedrag

14.35 Prof. dr. Bert Meijer, Moleculaire Architectuur

15.05 Prof. dr. Hans Clevers, Kanker; Miscommunicatie tussen Cellen:

15.35 Pauze

16.05 Prof. dr. Hans Oerlemans, Kijk op Gletsjers

16.35 Dr. Reinder van Duinen, voorzitter NWO

16.50 Uitreiking NWO/SPINOZA-premies 2001 door minister drs. L.M.L.H.A. Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

17.15 Afsluiting en receptie

E02-02


---

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138
2509 AC Den Haag
Telefoon (070) 344 07 13
Fax (070) 385 09 71
E-mail news@nwo.nl
Internet algemeen http://www.nwo.nl
Internet pers en publiek http://www.nwo.nl/wetenschapsplein