Provincie Limburg

Kunstwerk Maura Biava

OUD-MINISTER HANS VAN DEN BROEK ONTHULT KUNSTWERK VERDRAG VAN MAASTRICHT

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken mr. Hans van den Broek zal op donderdag 7 februari a.s. de officiële onthulling verrichten van een kunstwerk als permanente herinnering aan het 'Verdrag van Maastricht'. Hij doet dat precies 10 jaar na de ondertekening van dat Verdrag.

Het kunstwerk 'Stars of Europe' is in opdracht van de Gemeente Maastricht en de Provincie Limburg ontworpen door de Italiaanse kunstenaar Maura Biava. Zij woont en werkt thans in Nederland. Het kunstwerk symboliseert de eenheid van Europa. In de conceptuele fase heeft Maura Biava via een Europees internetprogramma ideeën vergaard. Bovendien heeft zij via het internet met velen in Europa van gedachten gewisseld over de Europese gedachte.

Het kunstwerk bestaat uit een cirkel van metershoge lichtmetalen palen met daarop gemonteerd in goudkleur de Europese sterren. Verder zijn door het werk heen kleinere sterren verweven als symbool van de toekomstige uitbreiding van de Europese Unie. Op de palen worden uitspraken weergegeven van Europese filosofen die zich daarbij door het fenomeen Europa hebben laten inspirereren.

Het kunstwerk wordt geplaatst op de 'eurotonde' voor het Bonnefantenmuseum aan de Avenue Ceramique met aan de zuidzijde het Gouvernement aan de Maas en aan de noordzijde het Plein 92, genoemd naar het jaar waarin de Europese samenwerking nieuwe impulsen kreeg door het Verdrag van Maastricht.

Hans van den Broek was minister van Buitenlandse Zaken van 1982 tot 1993. In die hoedanigheid tekende hij in het Gouvernement te Maastricht op 7 februari 1992 namens Nederland het Verdag van Maastricht, samen met Wim Kok die toen minister van Financiën was. Het Verdrag was totstandgekomen tijdens de vergadering van de Europese Raad die er op 9 en 10 december 1991 werd gehouden. Van den Broek was van 1993 tot 1999 lid van de Europese Commissie.

Ten tijde van de onthulling vergadert in het Gouvernement aan de Maas het bestuur van de Europese Centrale Bank. De ECB verruilt Frankfurt die dag voor Maastricht om daarmee luister bij te zetten aan het gegeven dat de oprichting van de bank en de introductie van de euro beide directe gevolgen zijn van het Verdrag van Maastricht.

Met de onthulling van het kunstwerk en de vergadering van de ECB in Maastricht sluiten de Gemeente Maastricht en de Provincie Limburg een serie activiteiten af in het teken van 10 jaar Verdrag van Maastricht. In dat kader is er een dubbelexpositie
'Dag Gulden Hallo Euro' in het Gouvernement te Maastricht en het Limburgs Museum in Venlo, vond de presentatie van de eerste euro's door minister Zalm op 13 december 2001 in Maastricht plaats en werd overgang naar de Euro feestelijk gevierd met 'de Nacht van de Euro' op 31 december 2001. Aan de vooravond van de ECB-vergadering vindt er bij de Universiteit Maastricht op 6 februari nog de (discussie-)bijeenkomst plaats "Eén munt, één Euregio ?"